Prosjekter går alt for ofte skeis, både i offentlig og privat virksomhet, hevder BI-professor Erling S. Andersen. Her gir han fem praktiske råd som øker sannsynligheten for å lykkes.
- Prosjektplaner tar ofte ikke tilstrekkelig hensyn til den menneskelige faktor, og til endringer i omgivelsene, fremholder professor Erling S. Andersen ved Institutt for organisasjon og ledelse ved Handelshøyskolen BI.
Han har utviklet et verktøy for målrettet prosjektledelse som øker sannsynligheten for å lykkes.
Hemmeligheten ligger i å legge inn sentrale milepæler i prosjektet. Det er bedre å fokusere på de viktige milepælene i prosjektet, og knytte dem sammen i en logisk plan, enn å begynne med detaljerte aktivitetsplaner.
Fem råd for bedre prosjektledelse
Andersen har utarbeidet fem praktiske råd som øker sannsynligheten for å lykkes med prosjektledelse.
1) Fokuser på de viktigste milepælene i prosjektet
2) Prosjektplanen må ha rom for fleksibilitet.
3) Planlegg for en balanse mellom hva som skal ligge fast, og hva som kan tilpasses underveis.
4) Ta hensyn til den menneskelige faktorer. Mennesker er ikke A4. Prosjektmedarbeiderne har følelser, engasjement og gode ideer.
5)Ta hensyn til endringer i omgivelsene.
Fokusér på milepæler
- Vi må ha noe som ligger fast. Samtidig må vi ha muligheter til å gjøre tilpasninger underveis, fremholder Andersen.
Milepælene gjør det mulig å stoppe opp litt, og vurdere om det er behov for å justere fremdriften av prosjektet.
En prosjektplan må kunne ta høyde for eventuelle endringer i omgivelsene. Mennesker er heller ikke A4, og bringer med seg både følelser, engasjement og ideer inn i prosjektet.
- Det er derfor nødvendig å gi rom for en viss fleksibilitet i gjennomføringen, hevder BI-professoren.
I 1984 utgav Andersen (sammen med Kristoffer Grude og Tor Haug) førsteutgaven av boken “Målrettet prosjektstyring”. Boken, som er kommet ut i sin femte reviderte utgave, har solgt i mer enn 100 000 eksemplarer i Norge.
Kunnskap som eksportvare
Nylig ble boken utgitt på ungarsk. Andersen deltok på boklanseringen i Ungarn, og holdt også en gjesteforelesning ved Universitetet i Pècs. Boken er tidligere oversatt til både engelsk, svensk, dansk, tysk, nederlandsk og italiensk.
Annonse
Men det er ikke bare utlandet som kaller.
- Interessen for prosjektledelse er enorm. Det går bra for norsk næringsliv, som setter i gang stadig nye prosjekter. Mange av disse går skeis, konstaterer Andersen, som melder om rekordinteresse for BIs Master of Management-programmer i prosjektledelse.