Ingen av Marsrobotene har funnet sikre tegn til liv på den røde planeten. Hvordan takler vi det den dagen de gjør det?

Hva skjer hvis vi oppdager utenomjordisk liv?

Forskere har forsøkt å finne ut hvordan vi mennesker vil reagere hvis en av romsondene våre plutselig finner det de har lett etter.

19.3 2018 05:00

Finnes det liv andre steder enn på jorda?

Spørsmålet har trolig opptatt menneskene helt fra vi skjønte at det fantes andre planeter enn vår egen. For litt over hundre år siden så entusiastene for seg at det fantes sivilisasjoner både på månen og på Mars.

Den drømmen smuldret så klart i takt med teknologiske framskritt. Men vi har slett ikke gitt opp jakta på en eller annen form for liv. Tvert imot myser vi iherdig etter jordlignende kloder rundt andre soler, og etter spor av bakterier i jordsmonnet på Mars.

Men hvordan kommer menneskeheten til å reagere, hvis en Marsrobot plutselig melder at den har funnet uomtvistelige bevis for liv?

Blir vi glade? Eller panikkslagne?

Lite forskning

En del mer eller og mindre søplete filmer har så klart utforsket temaet.

Men de handler stort sett om besøk fra stygge, utspekulerte romvesener som er ute etter å bøffe planeten vår. Ikke om unnselige bakterier.

Det er nesten ikke gjort noe ordentlig forskning på hvordan vi mentalt vil takle utenomjordiske bakterier, skriver forsker Jung Yul Kwon og kollegaene fra Arizona State University.

De har imidlertid gjort noe med saken.

De fleste var positive

Kwon og co har gjort flere eksperimenter for å finne ut mer.   

De undersøkte språkbruk i medieoppslag rundt tidligere oppdagelser av mulige tegn til liv, og testet også hvordan folk reagerte på slike historier.

Resultatene er oppløftende.

Flesteparten av deltagerne viste seg å være positive til nyhetene, og de så gjerne flere muligheter enn farer ved oppdagelsen. Folk hadde også en tendens til å mene at de selv taklet slike nyheter bedre enn menneskeheten for øvrig, skriver forskerne, som konkluderer:

Dette antyder at framtidige nyheter om utenomjordiske bakterier trolig kommer til å bli ganske godt mottatt.

Om reaksjonen blir den samme den dagen bilder av utenomjordiske mikroorganismer faktisk er klistret opp på alle klodens avisforsider, gjenstår så klart å se.

For ikke å snakke om hvordan vi håndterer en nyhet om at Gry Jannicke Jarlum faktisk hadde rett, og at det har landet en flygende tallerken på Slottsplassen.

Referanse:

J. Y. Kwon, H. L. Bercovici, K. Cunningham & M. E. W. Varnum, How Will We React to the Discovery of Extraterrestrial Life?, Frontiers in Psychology, januar 2018.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse