Skjermstørrelse påvirker testresultater

Noen mener at kvinner er dårligere til romforståelse enn menn. Ny forskning sår tvil om den eneste psykologiske testen som viser dette.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvinner og menn tolker ofte figurene forskjellig. Er figuren til høyre forskjellig fra den til venstre? Eller er det kun en rotasjon? (Foto: (Illustrasjon: Bernt Ivar Olsen))

– Kvinner har løst bare én romoppgave dårligere enn menn over tid. Og det er testen av mental rotasjon, forteller Bernt Ivar Olsen ved Universitetet i Tromsø.

Olsen har i sin forskning funnet ut at det ikke er kvinnenes romforståelse som er annerledes enn mennenes, men heller måten testen gjennomføres på.

Han har gjort noen overraskende funn rundt testen. Testen er en av de eldste kognitive testene, og har eksistert siden 1970-tallet.

Mental rotasjon går ut på å sammenligne tredimensjonale objekter. Du blir vist to objekter og skal bestemme om de er forskjellige eller om den ene er en rotasjon av den andre.

– Det viser seg at jo større skjermen er desto tregere er menn til å løse disse oppgavene, forteller Olsen.

Han har som del av sin doktorgrad i informatikk gjennomført to studier i samarbeid med psykologiprofessor Bruno Laeng.

– Psykologien har brukt moderne teknologi til å lage tester som kan lære dem om hvordan hjernen vår løser oppgaver. Men nå er det på tide å spørre seg om ikke teknologien i seg selv har noen implikasjoner for hvordan vi løser problemer.

Gigantskjerm gir mannefall

Olsen gjennomførte sine tester både på en vanlig bærbar PC og på den største skjermen han fant: Den 230 tommer store visningsveggen ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Tromsø.

Med sine 22 millioner piksler er det nok enkelte menns drømmeskjerm. Men størrelsen er kanskje ikke noe å juble for.

– I tidligere tester var menn både raskere og mer nøyaktige på mental rotasjon. Men våre funn var helt motsatt. Det viste seg at kvinner forble upåvirket av skjermstørrelse i mine eksperimenter.

– Menn opplevde en ytelsesforverring på 27 prosent på den store skjermen. De var fortsatt mer nøyaktige enn kvinner, men hastigheten gikk betraktelig ned.

Dette kan støtte teorien om at menn og kvinner bruker forskjellige mentale strategier for å løse problemet. Menn velger ofte å rotere hele objektet mentalt for så å sammenligne, en helhetlig strategi.

Kvinner velger å se på utvalgte deler av objektet og leter etter disse kjennemerkene når de skal sammenligne objektene, en bit for bit-strategi.

– Forstørrelsen av objektet kan også bety at menn trenger mer tid til å bygge det mentalt, sier Olsen.

Viktig for helsearbeidere

Dette kan virke som unyttig informasjon for noen, og har kanskje størst betydning for gamere som skal spille skytespill på store skjerm.

Men Olsen understreker at det også kan handle om liv og død.

– På røntgenavdelinger ser de på modeller av menneskelige organer på en skjerm. Når legen skal undersøke et røntgenbilde er det ofte minimale avvik som kan fortelle om pasienten har kreft.

– Det at skjermstørrelsen har en vesentlig effekt på menns evner til å tolke informasjon er viktig å vite. Kanskje må man satse på en komfortstørrelse som gir maksimalt utbytte og minimal ulempe for begge kjønn.

Powered by Labrador CMS