Saken er produsert og finansiert av Artsdatabanken - Les mer
Rød snø. En liten organisme som kan gjøre stort inntrykk. Chlamydomonas nivalis er bare 20-30 mikrometer i diameter, men en teskje smeltet snøvann kan inneholde én million individer.

Snøalge – grønnalge farger snøen rød

Ukas art:

Snø som er farget rød ble første gang beskrevet i antikken. Siden har fenomenet fortsatt å vekke forundring og nysgjerrighet. I dag vet vi at svaret ligger hos en mikroskopisk grønnalge.

27.12 2014 05:00

Rødfargede flekker på snøen er noe vi kan oppleve i høyfjellet og i polare strøk. Mang en skigåer har klødd seg i hodet og lurt på hva den røde fargen skyldes.

Svaret er ​– den mikroskopiske, encellede grønnalgen Chlamydomonas nivalis.

Chlamydomonas nivalis har grønt klorofyll som andre grønnalger, men i tillegg inneholder den karotenoidet astaxanthin, som har rød farge. Man tror at høy lysintensitet på snøoverflaten og nitrogenmangel gir akkumulering av stoffet. 

Astaxanthin er for øvrig årsaken til den rødoransje fargen hos krepsdyr, og det gir rosa farge til kjøttet hos laks og ørret, som spiser krepsdyr.

Snøalge er næring for blant annet innsekter og spretthaler, som i sin tur bidrar videre i næringsnettet.

Her kan du lese alle artiklene i serien Ukas art


Snøalge.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord