Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - les mer.

Det finnes ingen medisin mot utbrenthet, påpeker psykolog. (Illustrasjonsfoto: kurhan / Shutterstock / NTB scanpix)

Forsker:
Mange jobber i dag er rene oppskriften på utbrenthet

PODCAST: I år anerkjente WHO for første gang utbrenthet som en diagnose. – Å være utbrent er som å kjøre videre selv om batteriet er tomt. Gjerne i måneder eller år, ifølge ekspert.

Publisert

– Utbrenthet utvikler seg så gradvis at mange fortsetter å presse seg selv mye lenger enn de bør, forteller psykolog og forsker Aslak Hjeltnes i siste episode av UiB Popviten.

Hele episoden finner du nederst i artikkelen.

Distanserer seg fra jobben

Utbrenthet som begrep, eller burnout som det heter på engelsk, ble først kjent på 70-tallet. Da beskrev psykologen Herbert J. Freudenberger forholdene på en gratisklinikk for rusavhengige i New York. Han observerte at de ansatte ble slitne, lettere sinte og klaget på blant annet søvnvansker, og hodepine.

– Han mente at når det er et gap på jobben mellom hva som forventes av deg og hva du klarer å gi, så er man i fare for å bli utbrent, sier Hjeltnes.

Siden har begrepet dukket opp stadig flere steder, før Verdens helseorganisasjon i vår førte utbrenthet på sin offisielle diagnose-liste.

– Kriteriene for diagnosen er følelsesmessig utmattelse, en følelsesmessig distansering fra arbeidet, ved at man for eksempel mener at ingen på jobben bryr seg om en, og redusert personlig yteevne, sier Hjeltnes.

Finnes ingen medisin

Når en som er utbrent oppsøker legen er det ofte fordi utbrentheten har gjort seg til kjenne i en rekke kroppslige symptomer.

– Man kan ha vondt i hodet, anspent nakke, trykk i brystet og hjertebank. Noen kjenner seg kvalm eller svimmel og det er vanlig med problemer med søvn og appetitt. Og så vil nok de fleste si at de er fysisk slitne, forteller Hjeltnes.

Da trenger man hvile og sannsynligvis på sikt en endring av arbeidssituasjonen.

– Det finnes jo ingen medisin mot utbrenthet. Som psykolog tenker jeg at det er viktig å møte personen på en helhetlig måte. Det er ikke nødvendigvis sånn at personen er syk, men de har havnet i en dårlig situasjon som de trenger hjelp med å komme ut av. De må lære å kjenne igjen tegn på at de trenger hvile, sier han.

Skam

Ifølge Hjeltnes kan det være mye skam og dårlig samvittighet knyttet til det å trenge hvile.

– Det kan høres fryktelig enkelt ut at man må lære seg å slappe av. Men for mange er det kjempevanskelig, forteller han.

Forskeren er opptatt av at man skal se på utbrenthet som et samfunnsproblem, og ikke en rekke av enkelthendelser. I den nyeste episoden av UiB Popviten forteller han at mange jobber i dag er rene oppskriften på utbrenthet.

Hør ham forklare hvorfor her:

Du kan kan abonnere på podcasten i iTunes, på Spotify eller ved å søke på «UiB Popviten» der du lytter til podcaster.

Powered by Labrador CMS