I denne podcasten forklarer stipendiat Inga Strümke noen grunnleggende sider ved universet. (Illustrasjonsfoto: Marc Schiffhauer / Shutterstock / NTB scanpix)
Tid, rom og sorte hull:
Hvordan fungerer egentlig universet?
PODCAST: I april så vi verdens første bilde av et sort hull. Men hvorfor er de så vanskelige å fotografere? Denne podcasten gir deg innføringen du trenger for å forstå hvordan universet fungerer.
– Jeg tror at opphavet til mye av mystisismen rundt sorte hull er at det er umulig å komme ut av eller bort fra et sort hull, forteller stipendiat Inga Strümke.
Hun er gjest i første episode av podcasten UiB Popviten, hvor hun forsøker å avmystifisere universet ved å få lytterne til å forstå tiden, rommet og hybriden mellom de to, tidrommet.
Hun forklarer hvorfor klokken går saktere på jorden enn på solen, hvordan sorte hull og ormehull fungerer og rett og slett hvordan hele universet ble til.
– Tiden og rommet oppfører seg faktisk ganske likt, men vi er ofte mer komfortabel med rommet enn med tiden. Jeg lurer på om det er fordi vi kan bevege oss fritt frem og tilbake i rommet. Du kan gå tilbake til et sted du har vært i rommet, men du kan ikke gå tilbake i tid, sier hun.
For å forstå universet trenger man også å bli komfortabel med konseptet tidrommet. Det kan være forvirrende at mens man for eksempel kan stå stille i rommet, er det umulig å være i ro i tidrommet.
– Hvis du sitter helt stille i rommet beveger du deg så fort gjennom tiden som du kan. Hvis du derimot begynner å bevege deg gjennom rommet, beveger du deg saktere gjennom tiden. Det er fordi du bruker opp litt av din totale bevegelse gjennom tidrommet på å bevege deg gjennom rommet, forklarer Strümke.
For en lysstråle, som beveger seg så fort gjennom tidrommet som det er mulig, vil det si at tiden ikke beveger seg i det hele tatt.
Forvirret? Hør forklaringen i episoden her:
UiB Popviten
Du kan også finne og abonnere på podcasten ved å søke på «UiB Popviten» på itunes, spotify eller der du hører podcaster.
UiB Popviten kommer ut ukentlig i sesonger og tar for seg et nytt populærvitenskapelig tema med en ny forsker i hver episode.