Annonse
Kjeks, kaker og mat med hvetemel, sukker og vegetabilsk olje gjør at vi få en helt annen kommunikasjon mellom fordøyelsessystemet, hormonene og hjernen, ifølge forsker. (Illustrasjonsfoto: Dusan Petkovic / Shutterstock / NTB scanpix)

– Den moderne maten får oss til å spise for mye

PODCAST: Selv om vi får i oss mer energi enn vi trenger så oppfatter ikke hjernen vår det, sier ernæringsforsker Simon Dankel. Han gir den såkalte ultraprosesserte maten skylden for fedmeepidemien.

Publisert

I dag er sju av ti nordmenn overvektige, og hvis utviklingen fortsetter, kan Norge havne på europatoppen for fedme innen 2030.

I den nyeste episoden fra podcasten UiB Popviten, forklarer ernæringsforsker ved UiB, Simon Dankel, hva som ligger bak.

Hør hele episoden nederst i artikkelen.

Genene forklarer bare noen kilo

– Siden 1980 har vi sett en voldsom økning i fedme. Da begynte vi å spise større mengder mat enn vi har gjort tidligere, sier Dankel.

Spørsmålet er hvorfor matinntaket økte så dramatisk. En del av debatten handler om hvor mye som kan forklares av arv og hvor mye som kan forklares av miljø.

– Det har blitt veldig in å studere arveligheten av fedme etter av vi fikk sekvensert DNA-sekvensen i hele det menneskelige genomet. Vi har funnet gener som gir kraftig overvekt, men de er svært sjeldne og gjelder bare en håndfull mennesker, forteller han.

I befolkningen generelt har man ikke funnet gener som kan forklare mer enn tre til fire kilo økt kroppsvekt.

Hvitt mel, sukker og olje

Ifølge Dankel er arv en dårlig forklaring på fedmeepidemien.

– Her overstyrer miljøet genene. I løpet av de siste 40-50 årene har kostholdet i den vestlige verden endret seg dramatisk, sier han.

Forskeren mener endringen ligger i introduksjonen av såkalte ultraprosesserte matvarer. Det er en type mat som vi spiste lite av før 1980, men som i dag er den maten det konsumeres mest av i Norge.

– Det er særlig produkter laget av hvitt mel, sukker og vegetabilske oljer. Når vi spiser slik mat, får vi en helt annen kommunikasjon mellom fordøyelsessystemet, hormonene og hjernen. Selv om vi får i oss mer energi enn vi trenger så oppfatter ikke hjernen vår det, forklarer Dankel.

I podcasten refererer Dankel til store studier som viser at når du spiser den typen mat, må du spise mye mer for å bli mett.

Hør hele episoden her eller finn den ved å søke på Popviten der du lytter til podcaster:

Powered by Labrador CMS