Annonse

Elsket vi Amerika?

Kan Norge regnes som den 51. amerikanske delstat? Eller er "amerikaniseringen" av norske samfunnsforhold bare et resultat av prosesser som foregår i alle vestlige land?

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette forsøker samtidshistorikerne ved Universitetet i Oslo å gi svar på i prosjektet “Amerika i våre hjerter?” som starter denne høsten.

Amerika-prosjektet er en del av virksomheten til det nyopprettete Forum for samtidshistorie og skal ta for seg amerikansk innflytelse på norske samfunnsforhold særlig de siste 30 årene.

- Et hovedspørsmål for oss er om Norge virkelig er mer påvirket av USA enn det andre vestlige land er. At det i seinere tid har pågått en debatt om Norges forhold til USA, har bidratt til å aktualisere prosjektet. Det virker jo ikke som om USA gjør seg mindre viktig i tiden som kommer, sier historieprofessor Helge Pharo.

De sentrale problemstillingene vil være:

  • Er endringsprosessene først og fremst et resultat av amerikansk innflytelse eller avspeiler det allmenne prosesser i vestlige land?
  • Er det slik at europeiske land som Norge på eget initiativ har tatt USA som modell eller er vi blitt påtvunget denne modellen?
  • Er det hold i påstandene om gjennomgripende amerikanisering av det norske samfunnet eller er dette en antakelse basert på overflateiakttakelser?
  • I hvilken grad har USA vært et forbilde, henholdsvis skremmebilde, til ulik tid og for ulike grupper?
  • Hvor aktive har norske aktører vært i å søke lærdom fra USA?

- Det synes klart at Norge har vært utsatt for en sterk kulturpåvirkning fra USA og at den også i noen grad var politisk styrt. Det er betegnende at en del av Marshallhjelpen i sin tid også skulle brukes til kjøp av amerikansk film. Men når det gjelder kulturell innflytelse, er det praktisk talt ikke gjort noen historisk forskning i det hele tatt, forklarer Pharo.

Les hele artikkelen i Apollon

Powered by Labrador CMS