Annonse

Angriper nye hav med Forsvarets hjelp

Polaråret har samlet en mengde internasjonale forskere til en felles innsats for å bedre vår viten om de polare områdene. Også Forsvaret deltar og stiller isbryteren KV Svalbard til forskernes disposisjon.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Isbryteren KV Svalbard gjør det mulig for forskere å dra ut til Framstredet utenom sommermånedene, og mens det fortsatt er mye is på havet. Kystvaktens isbryter med mannskap er ett av Forsvarets bidrag til Polaråret.

Foto: Rudi Cayers, kun en gangs bruk


 

Skipet brukes blant annet til IAOOS-prosjektet. Prosjektet er en norsk del av en stor internasjonal satsing som går ut på å forbedre observasjoner av hav-, vær- og isforholdene i Arktis.

Prosjektet koordineres og ledes av Meteorologisk institutt og inkluderer også biologiske studier.

Vinterforskning

- Det er utrolig lite som er gjort av biologiske studier i Framstredet utenom sommeren, forteller Marit Reigstad.

Hun er biolog og jobber ved Norges Fiskerihøgskole (NFH) ved Universitetet i Tromsø.

Særlig er det området mot Grønland som er vanskelig tilgjengelig fordi det er så tjukk is der.

Ingen forskningsfartøy

- Norge har ingen forskningsfartøy som kan gå i slik is. Så dette prosjektet hadde ikke vært mulig uten KV Svalbard, sier Reigstad.

Forskerne fra NFH samarbeider tett med forskere fra Norsk polarinstitutt som studerer havstrømmer, ferskvanns- og istransport i IAOOS-prosjektet. De var ute med KV Svalbard i tre uker i april i fjor og skal ut i seks uker i år.

- Skipet kan ikke gå særlig fort i to meter kompakt is så vi må hele tiden lete etter isråkene. Av og til blir vi sittende fast og da bruker vi helikopteret som Polarinstituttet har til rådighet for å guide oss til neste råk.

- Vi tar helikopteret og ser hvor det har blitt sprekker i isen og ved hjelp av GPS plotter mannskapet inn posisjonene hvor vi kan gå, sier Reigstad.

Mange utfordringer

Foto: Rudi Cayers, kun en gangs bruk

Biologene samler inn data ved hjelp av flasker og nett som senkes i havet til et bestemt dyp. Deretter henter de opp vann med smådyr og alger.

Og forskning i isen er full av utfordringer.

- KV Svalbard bruker å legge til ved et stort isflak og så brukes propellene til å rive opp isen slik at vi får tilgang til vannet. Dette bruker vi to-tre timer på hver morgen, fordi båten fryser inne om natta, forteller Reigstad.

Dette vannet ligger tett opp mot frysepunktet for havvann så når det trekkes opp til 20 minusgrader i lufta fryser det fort.

Isbjørn

I tillegg har isbjørn vært på besøk og slått i stykker utstyret, og isflak har kappet tauene som henger over ripa slik at de har mistet forskningsutstyr.

- For ikke å snakke om problemene med innfrysing hvor det legger seg tykk is rundt tau som henger med utstyr ute om natta. Da er det bare å gå ut med spett og få det opp, sier Marit Reigstad.

KV Svalbard legger til kai i Tromsø 1. juni og da kan man besøke skipet og få et innblikk i forskernes arbeid.

Powered by Labrador CMS