Avfallsforbrenning plager ikke fuglene
På Heimdal utenfor Trondheim ser småfuglene ut til å leve i beste velgående - med et forbrenningsanlegg for avfall som nærmeste nabo.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Hver vinter nyter blåmeis, kjøttmeis og løvmeis på Heimdal solsikkefrø som Olav Hogstad legger ut til dem. Men professoren ved institutt for Zoologi ved NTNU har litt andre motiver enn de fleste andre som mater fuglene. Han lokker dem i ei felle for å ta livet av dem.
Ser etter tungmetaller
Hogstad fanger fugler for å undersøke om tungmetallene kadmium, kobber og sink hoper seg opp i de meisefuglene som fast holder til rundt avfallsforbrenningsanlegget til Trondheim Energiverk. Det finner han ut ved å undersøke leveren til fuglene.
Dersom konsentrasjonen av disse stoffene øker mye i småfuglene, er det god grunn til å være på vakt for oss mennesker også.

Naturlige variasjoner
Undersøkelsene har Hogstad drevet med i snart ti år.
- Så langt har jeg ikke funnet annet enn naturlige variasjoner i mengden av tungmetallene i fuglene. Men jeg har bare undersøkt dem for kadmium, kobber og sink - ikke andre stoffer, understreker han. Olav Hogstad valgte ut disse tre stoffene fordi de er me Fortsetter undersøkelsene Professoren kommer til å forsette med sine årlige undersøkelser av spurvefugler ved forbrenningsanlegget på Heimdal. - Hvis det skjer noe med rensingen på anlegget, vil vi ha svært god dokumentasjon på det når vi har fulgt fuglelivet i området over så lang tid, sier han. Fuglene som må bøte med livet, havner i Vitenskapsmuseets samling etter at de også er blitt brukt til annen forskning. Fakta:
I høyere konsentrasjoner regnes disse tungmetallene som miljøgifter fordi de på lang sikt kan være farlige for menneskene og naturen.
Sink brukes ved galvanisering av stål, i messing, i batterier og som fargestoff i maling.
I 1989 fantes 48 forbrenningsanlegg i Norge.
I 1999 var det 17 anlegg igjen.
I denne perioden har det også blitt mindre utslipp av farlige stoffer fra forbrenningsanleggene.
(Kilde: Statens forurensningstilsyn www.sft.no)