Annonse

Skrapesjuke Nor98 ikke smittsom

En fersk studie av norske sauebesetninger underbygger mistanken om at skrapesjuke Nor98, ikke er smittsom. Det bør få konsekvenser for regelverket på området.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Prionsykdom og skrapesjuke

Prionsykdommer er en fellesbetegnelse på sykdommer som forekommer hos en rekke dyrearter, inkludert menneske.

Prionsykdommene er dødelige og lar seg ikke behandle og skyldes opphoping av et spesielt protein (prionprotein) i hjernen.

Prionprotein er svært resistent for fysisk og kjemisk påvirkning.

Skrapesjuke forekommer hos sau, geit og muflon.

Sjukdommen ble første gang beskrevet fra Mellom-Europa tidlig på 1700-tallet og er utbredt over store deler av verden.

Første påvisning på norskættet sau var i 1981. I 1998 ble det påvist en ny type av skrapesjuke (skrapesjuke Nor98) hos en norsk sau.

Klassisk skrapesjuke smitter mellom småfe ved nær kontakt med et smittet dyr, mens stadig mer forskning mener at skrapesyke Nor98 opptrer som enkelttilfeller og ikke som resultat av smitte mellom individer.

Det er aldri påvist at skrapesyke kan smitte til menneske.

Skrapesjuke Nor98 er en atypisk skrapesjuke som ble oppdaget i Norge i 1998. Til å begynne med behandlet myndighetene skrapesjuke Nor98 og klassisk skrapesjuke likt.

I dag er regelverket myket opp for skrapesjuke Nor98, men fremdeles er Norge bundet av et EU-regelverk som krever at mange av sauene i en besetning skal slaktes dersom man oppdager sjukdommen.

Ikke smittsom

- Klassisk skrapesjuke kan smitte mellom individer. Vår studie peker klart i retning av det ikke er tilfelle for skrapesjuke Nor98, sier forsker Petter Hopp ved Veterinærinstituttet.

Undersøkelsen ble gjort i 130 besetninger, hvorav 28 hadde én sau hver som var smittet med skrapesjuke Nor98.

Det ble gjennomført en bred spørreundersøkelse blant bøndene som eide besetningene, for å belyse alle mulige risikofaktorer for å få skrapesjuke Nor98 i en sauebesetning.

Følges opp i EU

Dagens regler bygger på et EU-direktiv som likestiller klassisk og atypisk skrapesjuke, men dette regelverket er under endring for å gi en mer fleksibel håndtering av atypisk skrapesjuke.

- Våre resultater bekrefter at dette er en riktig utvikling, poengterer Hopp.

Han forteller at resultatene fra studien har vært etterspurt og det skal gjennomføres tilsvarende undersøkelser i flere EU-land, blant annet England, Frankrike og Tyskland.

Mineralnæring en risikofaktor?

Hva er det så som forårsaker skrapesjuke Nor98, er et spørsmål mange forskere er interessert i. Her har man foreløpig ingen entydige funn.

"Petter Hopp."

Et interessant funn i den nye norske undersøkelsen, indikerer at skrapesjuke Nor98 kan ha sammenheng med fôring med mineralnæring. Dette kan samsvare med at metaller har hatt betydning for endring av prionproteinet (se faktaboks) i laboratorieforsøk.

- Funnet gir grunnlag for interessante hypoteser om mekanismene bak prionsjukdommer. Her gjenstår det imidlertid mye forskning før vi kan si noe sikkert, mener Hopp.

Dersom det virkelig skulle vise seg at denne sammenhengen har substans, vil det kunne gi innsikt i prionsjukdommer generelt, inklusive Creutzfeld Jakobs sjukdom hos mennesker.

Referanse:

Journal og General Virology (2006), nr 87, s 3729-3736

Les mer:

Engelsk sammendrag.

Faktaark om skrapesjuke

Faktaark om Nor98 (pdf)

Powered by Labrador CMS