Blir du litt bekymret når det spankulerer en sort katt over veien?
(Foto: Gagarin Iurii / Shutterstock / NTB)
Det er litt mer overtro i land med mer usikkerhet, viser studie
Flere studier har vist at det å ikke ha kontroll på tilværelsen gjør folk både mer overtroiske og mer religiøse.
Du kan ikke besøke en eneste avkrok i verden uten å finne overtro i en eller annen form.
Både barn og voksne tror på sammenhenger som ikke kan forklares rasjonelt.
Forskere fra Australia og New Zealand har sett på hvordan overtroen varierer i ulike land.
Overtro kan være å ha lykkeamuletten rundt halsen eller å tro på synske evner.
35 land – fra Norge til India
Forskerne undersøkte forholdet til magi hos personer fra 35 ganske forskjellige land. Blant annet Australia, Portugal, Latvia, Sør-Afrika og India og Sverige.
Til sammen svarte mer enn 21.000 personer på en spørreundersøkelse.
Målet var å finne ut om de trodde på magi, hell og lykke eller forutanelse – altså troen på at man kan forutse en hendelse på overnaturlig vis.
Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Cross-Cultural Psychology.
Hverdagsmagi
Overtro kan høres litt fjernt ut, men det er en ganske naturlig del av hverdagen vår. Det kan være så enkelt som å ønske noen lykke til før en eksamen, i håp om å sende positiv energi.
Når det kommer til magi, er noen naturligvis mer opptatt av magi enn andre. Det er ikke alle som leser horoskop eller unngår å gå over kumlokk på en viktig dag.
Forskerne tenkte at folk i land hvor innbyggerne føler på et stort behov for sikkerhet i livet, er mer overtroiske. For eksempel sikkerhet om familiesituasjon, utdanning eller økonomi.
Det var imidlertid ikke det forskerne fant ut i studien. De fant ut at behov for sikkerhet ikke bidro til kulturforskjeller i overtro.
Hvor høyt eller lavt landene scoret på behov for sikkerhet, hadde ikke noe å si for hvor mye overtro de hadde.
Mer overtro i fattige land
De fant derimot en sammenheng mellom overtro og Indeks for menneskelig utvikling. Denne indeksen er et mål på velstand i ulike land.
Mennesker i fattige land var i større grad overtroiske.
Forskerne bak studien tror det kan være fordi det er mer usikkerhet i disse landene når det kommer til arbeid, helse og utdanning. Dermed skiller forskerne mellom behov for sikkerhet og hvor usikkert samfunnet er i seg selv.
En annen mulighet er at land hvor folk er høyt utdannet, og vitenskapen står sterkere, oftere finner rasjonelle forklaringer.
Troen på magi var i det hele tatt lavest i vesteuropeiske land. Troen på hell og lykke og forutanelse var stor over hele verden, men størst i øst-europeiske og sør-asiatiske land.
Maktesløshet gjør at vi trenger religion
Usikkerhet er også forskeres forklaring på hvorfor mennesker i alle land er religiøse. Det ligger i et behov for å kontrollere det ukontrollerbare, ifølge en artikkel forskning.no publiserte i 2018.
En studie publisert i tidsskriftet Science i 2008 hadde noen av de samme resultatene som i den nye studien fra forskerne i Oseania.
Konklusjonen der var at det å ikke ha kontroll i tilværelsen, gjør folk mer overtroiske.
Referanse:
Harris, Emily A., Milfont, Taciano L. og Hornsey, Matthew J. (2022). Belief in Luck and Precognition Around the World (sammendrag). Journal of Cross-Cultural Psychology.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?