Annonse
Blir du litt bekymret når det spankulerer en sort katt over veien?

Det er litt mer overtro i land med mer usikkerhet, viser studie

Flere studier har vist at det å ikke ha kontroll på tilværelsen gjør folk både mer overtroiske og mer religiøse.

Publisert

Du kan ikke besøke en eneste avkrok i verden uten å finne overtro i en eller annen form.

Både barn og voksne tror på sammenhenger som ikke kan forklares rasjonelt.

Forskere fra Australia og New Zealand har sett på hvordan overtroen varierer i ulike land.

Overtro kan være å ha lykkeamuletten rundt halsen eller å tro på synske evner.

35 land – fra Norge til India

Forskerne undersøkte forholdet til magi hos personer fra 35 ganske forskjellige land. Blant annet Australia, Portugal, Latvia, Sør-Afrika og India og Sverige.

Til sammen svarte mer enn 21.000 personer på en spørreundersøkelse.

Målet var å finne ut om de trodde på magi, hell og lykke eller forutanelse – altså troen på at man kan forutse en hendelse på overnaturlig vis.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Cross-Cultural Psychology.

Hverdagsmagi

Overtro kan høres litt fjernt ut, men det er en ganske naturlig del av hverdagen vår. Det kan være så enkelt som å ønske noen lykke til før en eksamen, i håp om å sende positiv energi.

Når det kommer til magi, er noen naturligvis mer opptatt av magi enn andre. Det er ikke alle som leser horoskop eller unngår å gå over kumlokk på en viktig dag.

Forskerne tenkte at folk i land hvor innbyggerne føler på et stort behov for sikkerhet i livet, er mer overtroiske. For eksempel sikkerhet om familiesituasjon, utdanning eller økonomi.

Det var imidlertid ikke det forskerne fant ut i studien. De fant ut at behov for sikkerhet ikke bidro til kulturforskjeller i overtro.

Hvor høyt eller lavt landene scoret på behov for sikkerhet, hadde ikke noe å si for hvor mye overtro de hadde.

Mer overtro i fattige land

De fant derimot en sammenheng mellom overtro og Indeks for menneskelig utvikling. Denne indeksen er et mål på velstand i ulike land.

Mennesker i fattige land var i større grad overtroiske.

Forskerne bak studien tror det kan være fordi det er mer usikkerhet i disse landene når det kommer til arbeid, helse og utdanning. Dermed skiller forskerne mellom behov for sikkerhet og hvor usikkert samfunnet er i seg selv.

En annen mulighet er at land hvor folk er høyt utdannet, og vitenskapen står sterkere, oftere finner rasjonelle forklaringer.

Troen på magi var i det hele tatt lavest i vesteuropeiske land. Troen på hell og lykke og forutanelse var stor over hele verden, men størst i øst-europeiske og sør-asiatiske land.

Maktesløshet gjør at vi trenger religion

Usikkerhet er også forskeres forklaring på hvorfor mennesker i alle land er religiøse. Det ligger i et behov for å kontrollere det ukontrollerbare, ifølge en artikkel forskning.no publiserte i 2018.

En studie publisert i tidsskriftet Science i 2008 hadde noen av de samme resultatene som i den nye studien fra forskerne i Oseania.

Konklusjonen der var at det å ikke ha kontroll i tilværelsen, gjør folk mer overtroiske.

Referanse:

Harris, Emily A., Milfont, Taciano L. og Hornsey, Matthew J. (2022). Belief in Luck and Precognition Around the World (sammendrag). Journal of Cross-Cultural Psychology.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS