Nye dyr siste tretti døgn

En ny ape her, en ny frosk der - det blir dyr av slikt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sist uke kunne forskning.no fortelle om oppdagelsen av et nytt nattlevende pattedyr på Borneo, kanskje en slags liten katt? I mai i år fortalte vi om Kha-nyou, en helt ny type gnager som forskerne fant, serveringsklar i hyllene på et torg i Laos. For et år siden fortalte vi om den nye apen som ble funnet i India, Macaca munzala.

Dette er bare noen få av de nye, og nokså store dyrene forskning.no har rapportert om de siste årene, og en enda mindre andel av de dyr som faktisk er funnet.

Nye arter dukker nemlig opp hele tiden. Snakker vi om insekter, er vi oppe i flere nye arter daglig, og ingenting tilsier at vi noensinne skal få full oversikt.

Men insekter vekker liten oppsikt.

"Ikke akkurat en okse, men Vu quang var en sensasjon"

De mest sensasjonelle funnene de siste årene kom i Vietnam tidlig på 1990-tallet. En rekke nye arter dukket opp i et område forskerne ikke hadde studert så nøye tidligere. Nye fugler, fisker, en skilpadde og muligens hele tre hjortedyr - hvorav det mest kjente, vu quang-oksen, er det største, nye landlevende dyr på 50 år!

Men det er mer, mye mer!

Den lilla, indiske frosken Nasicabatracus sahyadrensis, som ble funnet i 2003 (se ingressbildet), fylte store blanke felt i utviklingshistorien. Den undervannskvekkende frosken Rana subaquavocalis fra Arizona er den eneste vi kjenner som kan gjøre nettopp dette, altså kvekke under vann.

"Kvastfinnefisk"

For å nevne et par i en meget lang rekke, som omfatter alt fra 1860-tallets okapi, kodiakbjørnen fra 1898, fjellgorillaen fra 1902 og dvergflodhesten fra
1911, til komodovaranen (1912), den kinesiske elvedelfinen (1916), vannsivetten (1919), dvergsjimpansen (1928), kjempepandaen (1929), kvastfinnefisken (1938), det kambodsjanske villkveget kouprey (1939), andesulven (1947), Hubbs nebbhval (1963), den magerugende frosken Rheobathracus silus (1973), kjempehaien «Megamouth» (1976), dvergspekkhoggeren (1981). Osv.

Og hvor mange nye apearter har ikke dukket opp, siden jeg begynte å telle for en tretti førti års tid siden?

"The highland mangabey"

I juni 2002 kunne forskning.no fortelle om to nye arter av familien Callicebus som var funnet i Amazonas. Det var den henholdsvis 12. og 13. nyoppdagelsen i dette området de siste ti årene, og når det gjelder Callicebus-familien, så har den økt fra tre kjente arter i 1963 til 28 i dag.

I oktober i fjor rapporterte vi at noen forskere mente de hadde funnet spor etter en stor og hittil ukjent menneskeape i Afrika.

Macaca munzala dukket som sagt opp i India i desember i fjor.

Og i mai i år skrev vi om «the highland mangabey» som var oppdaget sør i Tanzania.

"Denne karen, fra 1988, er åpenbart glemt i dag"

«Den første nye apearten i Afrika siden 1984» skrev internasjonale forskningstidsskrifter - og hadde åpenbart glemt solhaleguenonen (Ceropithecus solatus) som ble funnet i Gabon i juni 1988.

Tidligere samme år, i januar, dukket forresten Hapalemus aureus opp - men han er riktignok bare halvape, en gyllen bambuslemur, og bor på en øy utenfor Afrikas kyst, Madagaskar.

Så han teller kanskje ikke, sammen med alle de andre lemurene som er blitt oppdaget siden den gang…

Powered by Labrador CMS