Annonse

Satser på nye kreftmedisiner

Regjeringen vil styrke klinisk utprøvning i Norge innen kreft, i følge den nye Innovasjonsmeldingen. Dette vil gi norske kreftpasienter tilgang til nye kreftmedisiner og behandlingsmetoder.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Thinkstock)

Utprøvningsenheten

Radiumhospitalet har en egen forskningsenhet for utprøvende behandling med egne leger og spesialutdannede sykepleiere.

Enheten gjennomfører alle typer studier fra utprøving av mer konvensjonelle substanser til immunterapi og genterapi.

Enheten er også utstyrt til å håndtere alle biologiske prøver som må tas i forbindelse med utprøvinger. Dette er den eneste enheten med denne kompetanse i Norge.

Utprøvingsenheten er fysisk lokalisert inne på Radiumhospitalet. Fra august 2012 planlegger enheten å lokalisere seg i Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark ved Radiumhospitalet.

Hvert år blir mer enn 24 000 nordmenn rammet av kreft. Det er et stort behov for nye kreftmedisiner.

Fredag 5. desember lanserte Regjeringen sin Innovasjonsmelding.

Der går de inn for å styrke de kliniske utprøvningsenhetene ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet og Haukeland universitetssykehus over budsjettet for 2010.

Dette innebærer blant annet at den kliniske utprøvningsenheten innen kreft ved Radiumhospitalet vil få økt kapasitet til utvikle nye behandlinger til norske kreftpasienter.

Tilgang for flere

- Regjeringens satsing på klinisk utprøving innen kreft er veldig gledelig. Dette betyr at flere pasienter enn i dag får et reelt tilbud til utprøvende behandling, sier professor Steinar Aamdal. Han er avdelingssjef for klinisk kreftforskning på Radiumhospitalet.

Aamdals erfaring er at pasienter med uhelbredelig kreft tyr til alle tenkelige alternativer som et siste forsøk.

Radiumhospitalet, som et av få sentre i Norden, har hatt et tilbud om utprøvende behandling siden 1995. De opplever at mange pasienter etterspør utprøvende behandling, men bare 100 pasienter får hvert år muligheten til å ta del i den utprøvende behandlingen.

Regjeringens satsing vil gjøre at tilbudet kan mangedobles til pasientene.

Samarbeider med Oslo Cancer Cluster

Oslo Cancer Cluster samarbeider med den kliniske utprøvningsenheten ved Radiumhospitalet. Klyngen finansierer i dag en overlegestilling på Utprøvningsenheten for å styrke overgangen mellom forskning og behandlingstilbud innen kreft.

- Denne satsingen betyr at den kliniske utprøvningsenheten ved Radiumhospitalet kan bli nasjonalt senter for utprøvning av nye kreftlegemidler, sier Bjarte Reve. Han er direktør i Oslo Cancer Cluster.

Erfaringer fra USA viser at akademia og fagmiljøer ved sykehus gjennom forpliktende samarbeid kan utvikle fremtidige kreftmedikament og diagnostikk raskere, og til en betydelig lavere kostnad, enn hva internasjonale farmasøytiske selskaper klarer.

- Dette skaper muligheter for et lite land som Norge hvis vi målretter samarbeidet mellom kompetansemiljøene på universitetssykehusene og næringslivet.

- Siden disse miljøene ikke trenger å forholde seg til de samme kravene om lønnsomhet som de store farmasøytiske selskapene, kan forskning i slike miljøer også bidra til viktig forsking på mindre vanlige kreftformer, sier Reve.

Fra olje til bioteknologi

- Bioteknologi er et område som representerer norsk forskning i verdensklasse og denne satsningen gjør at vi har større mulighet til å utvikle fremtidens kreftlegemidler her i Norge, sier Jan Bøhler.

Han er helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet og nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomité. Bøhler er glad for at regjeringen nå satser på innovasjon og biomedisin.

- Vi må tenke langsiktig. Hva skal erstatte oljen i Norge? Bioteknologi er et område hvor vi kan hevde oss i verdenstoppen, sier Bøhler.

Les mer: Oslo Cancer Cluster

 

Powered by Labrador CMS