Norske forskere slår EU-kolleger

Norske forskere konkurrerer om 130 milliarder kroner innen forskning i EU, og gjør det bedre enn de fleste av sine europeiske kolleger. Mer enn hver fjerde norske søknad får napp. Det plasserer oss blant de flinkeste i klassen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Til sammen 33 land konkurrerer om tildeling av 130 milliarder kroner som fordeles på 650 prosjekter over en fireårsperiode (2003-2006) i EUs såkalte Sjette rammeprogram for forskning (6RP).

Vi ligger på topp når det gjelder antall deltakelser, og er blant de beste aktørene sammen med Belgia, Frankrike og Nederland.

- Norske forskningsmiljøer har fått tilslag på 28,4 prosent av antallet søknader, mot EU-landenes 18,4 prosent, sier Simen Ensby, avdelingsdirektør for EU-kontoret i Forskningsrådet til Bladet Forskning.

Norge har hittil deltatt i 2 104 søknader til EUs sjette rammeprogram. 597 av dem er blitt innstilt til forhandlinger.

- Det er 650 større og mindre prosjekter i 6RP. Gjennomsnittlig er det 20 deltakere per prosjekt.

Norge har nå gjennomsnittlig to norske deltakere per prosjekt, og det er veldig bra. Norge bidrar med om lag to prosent av rammeprogrammets budsjett og får nesten denne andelen tilbake.

Samtidig får norske forskere tilgang til kunnskap og forskningsmiljøer av ypperste klasse over hele Europa.

- Norge deltar i 6,6 prosent av alle prosjektene som er startet i 6RP. Noen fagmiljøer deltar i flere enn andre, som for eksempel samfunnsvitenskapelig forskning (det tematiske programmet CITIZENS), der norske forskere er kommet med i nesten halvparten (45 prosent) av alle prosjektene, sier Ensby.

- Norske forskere gjør det også meget godt i de tematiske programmene som omfatter maritim transport, fornybar energi og miljø. Innenfor IKT og nye materialer kunne vi ønsket noe høyere norsk deltakelse.

Antall prosjekter i EUs rammeprogram går stadig ned, prosjektene er blitt større samtidig som det blir flere deltakere per prosjekt. I 5RP var det for eksempel 1 100 prosjekter med gjennomsnittlig ti deltakere.

Powered by Labrador CMS