En notis fra Nofima - les mer.

Her står forskere ved en såkalt ekstruderingsmaskin der de lager testprodukter av for eksempel ulike bønner. (Foto: Nofima)
Her står forskere ved en såkalt ekstruderingsmaskin der de lager testprodukter av for eksempel ulike bønner. (Foto: Nofima)

Matforskningsfabrikk blir oppgradert

NMBU og Nofima huser Norges største forskningsfabrikk for mat. Nå vil friske midler styrke forskningen på bærekraftig, sunn, trygg og god mat. Midlene kommer fra Forskningsrådets Nasjonale satsing på forskningsinfrastruktur.

Fabrikken heter Matpiloten. Her er det blant annet bakeri, kjøtthall, pakkehall, vegetabilhall og fiskehall. Her er også en såkalt patogen prosesshall for forskning på sykdomsfremkallende bakterier, der målet er å forebygge alvorlige matforgiftninger. I disse hallene kan forskere og bedrifter teste ut ny teknologi, emballasjematerialer og nye kombinasjoner av råvarer.

– Vi er virkelige glade over beskjeden om at Matpiloten på Campus Ås har fått finansiering til en helt nødvendig oppgradering. Dette setter oss i stand til å forske og undervise på fremtidens løsninger for produksjon av bærekraftig og trygg mat som smaker godt, sier Siv Skeie, professor ved NMBU.

– Matproduksjonen og de andre leddene i matsystemet står overfor store endringer fremover, og denne bevilgningen gjør det mulig for oss å oppgradere anleggene vår slik at vi fortsatt kan være i førersetet, sier Helga Næs, forskningssjef for trygg og holdbar mat i Nofima.

Blant annet vil forskningen for å finne alternativ til soya, bærekraftige proteinrike plantebaserte produkter som kan dyrkes i Norge, også nyte godt av midlene.

Les mer om forskningsfabrikken på nettsidene til Nofima

Powered by Labrador CMS