En notis fra NILU - Norsk institutt for luftforskning - les mer.

Den nye masten rager 75 meter over bakken. Nå kan forskerne måle nivået av ulike partikler og gasser som finnes i atmosfæren her, men som ikke skyldes lokale utslipp lenger nede ved bakken.

Ny atmosfærisk æra for norsk luftmålestasjon

Birkenesobservatoriet har fått ny mast og nye målemuligheter i atmosfæren. I Aust-Agder ligger Norges eldste atmosfæriske observatorium, Birkenes. Der har Norsk institutt for luftforskning målt langtransportert luftforurensning siden 70-tallet.

11. september 2020 startet en ny æra. Da kom de første måleresultatene fra den splitter nye 75 meter høye masten, som også gjør Birkenesobservatoriet til del av det europeiske ICOS-nettverket for atmosfærisk overvåkning.

– Målet er å forstå karbonsyklusen, inkludert karbondioksid og andre drivhusgasser, forklarer forsker Stephen Matthew Platt fra NILUs avdeling for atmosfære og klima.

ICOS eller Integrated Carbon Observation System samler over 500 forskere i et nettverk som har tilgang til mer enn 140 målestasjoner i 12 europeiske land. Stasjonene observerer klimagass i atmosfæren og karbonstrømmer mellom atmosfæren, landoverflaten og havene. Med den nye høye masten oppfyller Birkenesobservatoriet alle krav, slik at atmosfæriske observasjoner kan inngå i ICOS-målenettverket.

Måledata fra Birkenes rapporteres også inn til Miljødirektoratet årlig, som del av det norske klimaovervåkningsprogrammet.

– Birkenes-data er viktige for å estimere totale utslippsdata fra Europa og forsøke å skille mellom hva som er menneskeskapte utslipp og hva som har naturlige kilder, sier forsker Cathrine Lund Myhre.

Les mer om Birknes på nettsidene til NILU

Powered by Labrador CMS