Ti gauper i Nord-Troms og Finnmark er i løpet av de siste fjorten dagene merket med GPS-sendere. Slik skal forskere få mer kunnskap om antallet gauper og om hvordan de jakter på og dreper rein.
Norunn S.Myklebustadm. direktør, NINA
Norsk institutt for naturforskning(NINA)
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Samarbeidspartnere
Den norske delen av forskningsprosjektet finansieres i hovedsak av Norges forskningsråd, Direktoratet for naturforvaltning og diverse fylkesmenn og rovviltnemnder. Prosjektet er et samarbeid med Rovviltprosjektet i Nord-Troms.
En vellykket fangst er avhengig av at gaupene er lokalisert på forhånd. Lokale sporere, reineiere og personell fra Statens naturoppsyn lokaliserte gauper i Troms og Finnmark.
John Linnell og John Odden er ansvarlig i NINA, mens ansvarlig veterinær er Jon M. Arnemo og John Ivar Larsen er med fra Rovviltprosjektet i Nord-Troms.
Lokalt mannskap har bistått det skandinaviske forskingsprosjektet på gaupe, Scandlynx, i merkingen av de ti gaupene.
Ved å følge gauper med GPS-sendere kan forskningsprosjektet nå bedre metodikken brukt til beregning av antall gauper, samt studere gaupenes predasjon på rein.
Gaupene fikk GPS-halsband fra 19. til 26. februar i kommunene Porsanger (2 gauper), Alta (3), Kvænangen (1), Nordreisa (2) og Storfjord (2).
GPS-halsbandene tar fra 3 til 8 posisjoner i døgnet, og sender posisjoner til NINA over mobilnettet. Halsbandet faller av etter 1 til 2 år. Det ble brukt helikopter for å fange gaupene ved hjelp av bedøvelsespiler.
Spreke gauper i nord
Data på forflytning hos voksne gauper i reindriftsområdene i nord vil kunne føre til en justering av den eksisterende metodikken for beregning av antall gauper, og vil på sikt kunne redusere konfliktene rundt bestandstall.
Den ene av de tre voksne hunngaupene fulgt i 2007 (F203 i Nord-Troms) har det siste året benyttet et område på 2000 km2. Dette er sannsynligvis det største område registrert for noen solitære kattedyr (hunner).
I løpet av ei uke etter jul gikk hunngaupa ca 8 mil i luftlinje fra Storfjorden til langt inn i Sverige.
Med rein på dietten
At gaupa dreper tamrein er udiskutabelt. En del av den sammensatte konflikten mellom reinnæring og gaupe går på hvor mange tamrein gaupa faktisk dreper. En full forståelse av konflikten krever studier av atferden til individuelle rovdyr.
Til nå har ingen studier tallfestet gaupenes drapsrater på rein gjennom hele året, sjøl om dette er viktig for utvikling av rettferdige kompensasjonssystemer.
Bedre kunnskap om gaupenes drapstakt på rein vil i seg selv være konfliktdempende, men for lokale reineiere vil det også bidra til den nødvendige dokumentasjon som skal til for å få erstatning for tap.
Følg gaupene på nettet
Halsbandene overfører gaupenes posisjoner til NINA 3-4 ganger i uka over mobilnettet.
Alle kan nå følge forflytningene til gaupene på nettstedet www.dyreposisjoner.no der posisjonene blir oppgitt med 2 ukers forsinkelse.
Hvor hunngaupene befinner seg i yngleperioden (ca 15. mai - 15. august) vil imidlertid ikke bli offentliggjort.
Annonse
Det skandinaviske gaupeprosjektet
De siste 13 åra har Scandlynx studert gaupas økologi ved å radiomerke dyr i en rekke områder i Skandinavia. Prosjektet gjennomføres av Norsk institutt for naturforskning og Sveriges lantbruksuniversitet.
I 2007 starter Scandlynx forskningsfangst av gauper i nordre deler av Troms og tilgrensende deler av Finnmark, og har fulgt 3 hunngauper med GPS-halsband det siste året.
Bruk av forsøksdyr er strengt regulert i Skandinavia.
Før innfangingen av gaupe kan starte er det innhentet tillatelser fra et uavhengig Forsøksdyrutvalg, Direktoratet for naturforvaltning og Post- og teletilsynet.
I tillegg blir grunneier, politi, mattilsyn, kommuner og Fylkesmannen informert.
Det er også svært viktig for forskerne at påvirkingen på dyra de arbeider med blir minst mulig.
Ingressbildet er av en ung hanngaupe i Alta. Foto: Lars Krempig.