Hytter kan ikke huse villrein

Hyttebygging i stor skala og andre tekniske inngrep truer med å ta knekken på resten av den flere tusen år gamle opprinnelige villreinstammen i Europa.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Illustrasjonsfoto: Haugsjaa"

Hytter og miljø

Gjennom prosjektet “Konflikter og bærekraft ved hytteutbygging” ved Norsk institutt for naturforskning i Lillehammer skal forskere skaffe viten om hvilke livsvilkår hyttebygging gir villrein og rovvilt.

Prosjektet er en del av forskningsprogrammet Landskap i endring i Norges forskningsråd.

Det er i overkant av 350 000 hytter i Norge, og hvert kommer det mellom 3 000 og 4000 nye.

Forskerne kartlegger hvordan hyttebyggingen brer seg, hvor hyttene bygges, på hvilket grunnlag beslutninger om å bygge tas, og hvordan hyttene påvirker miljøet.

Et sentralt emne er å studere hvordan hyttebygging i stor skala påvirker spesielt villreinstammens og rovviltets livsvilkår.

Fjellområdene fra Dovre og sørover huser de siste bestander av den opprinnelige ville fjellreinen i Europa. Villreinområdene er påvirket og forringet av tekniske inngrep. Presset øker fra hytter og ferdsel, som følge av ny nærings- og reiselivsutvikling.

Dårlige tegn

Forskerne ser blant annet på hvordan hytteutbygging, og aktivitet knyttet til den, påvirker beitebruken av rein i Sør-Rondane.

-Arbeidet viser foreløpig en tydelig høy arealbruk og stor slitasje i de områder som er minst brukt av hytter og skiløyper vinterstid.

- Det kan være en bekreftelse på at hytter snevrer inn beite- og livsgrunnlaget for villreinen, sier forsker Bjørn Kaltenborn ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Lillehammer.

Ny fjellmiljøpolitikk

Når rapporten “Villrein og samfunn” i dag gis til miljøvernminister Knut Arild Hareide er det med klare råd om å innføre en helhetlig “fjellmiljøpolitikk” som kan ivareta den unike natur- og kulturarven som er knyttet til våre villreinområder som et landskap.

Dette krever en prioritering og avveining i forhold til andre sterke samfunnsinteresser som gjør seg gjeldende i de samme områdene, særlig knyttet til utviklingen innenfor turisme, reiseliv, hytteutbygging og til en viss grad samferdsel.

I 22 kommuner har forskerne undersøkt hvordan man arbeider med planprosesser, interkommunalt samarbeid, kontakt mot sentrale myndigheter, i hvilken grad planarbeidet bygger på medvirkning og forskningskunnskap og kommunenes ressursbruk på dette området.

Det er gjennomført en større spørreundersøkelse blant 2 000 hytteeiere i fire hytteområder: Øyer/Hafjell, Kvitfjell, Vestre Slidre/Vang og Geilo

Les mer…

Om konferansen

Powered by Labrador CMS