Hyttebygging i stor skala og andre tekniske inngrep truer med å ta knekken på resten av den flere tusen år gamle opprinnelige villreinstammen i Europa.
Gjennom prosjektet “Konflikter og bærekraft ved hytteutbygging” ved Norsk institutt for naturforskning i Lillehammer skal forskere skaffe viten om hvilke livsvilkår hyttebygging gir villrein og rovvilt.
Prosjektet er en del av forskningsprogrammet Landskap i endring i Norges forskningsråd.
Det er i overkant av 350 000 hytter i Norge, og hvert kommer det mellom 3 000 og 4000 nye.
Forskerne kartlegger hvordan hyttebyggingen brer seg, hvor hyttene bygges, på hvilket grunnlag beslutninger om å bygge tas, og hvordan hyttene påvirker miljøet.
Et sentralt emne er å studere hvordan hyttebygging i stor skala påvirker spesielt villreinstammens og rovviltets livsvilkår.
Fjellområdene fra Dovre og sørover huser de siste bestander av den opprinnelige ville fjellreinen i Europa. Villreinområdene er påvirket og forringet av tekniske inngrep. Presset øker fra hytter og ferdsel, som følge av ny nærings- og reiselivsutvikling.
Dårlige tegn
Forskerne ser blant annet på hvordan hytteutbygging, og aktivitet knyttet til den, påvirker beitebruken av rein i Sør-Rondane.
-Arbeidet viser foreløpig en tydelig høy arealbruk og stor slitasje i de områder som er minst brukt av hytter og skiløyper vinterstid.
- Det kan være en bekreftelse på at hytter snevrer inn beite- og livsgrunnlaget for villreinen, sier forsker Bjørn Kaltenborn ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Lillehammer.
Ny fjellmiljøpolitikk
Når rapporten “Villrein og samfunn” i dag gis til miljøvernminister Knut Arild Hareide er det med klare råd om å innføre en helhetlig “fjellmiljøpolitikk” som kan ivareta den unike natur- og kulturarven som er knyttet til våre villreinområder som et landskap.
Dette krever en prioritering og avveining i forhold til andre sterke samfunnsinteresser som gjør seg gjeldende i de samme områdene, særlig knyttet til utviklingen innenfor turisme, reiseliv, hytteutbygging og til en viss grad samferdsel.
I 22 kommuner har forskerne undersøkt hvordan man arbeider med planprosesser, interkommunalt samarbeid, kontakt mot sentrale myndigheter, i hvilken grad planarbeidet bygger på medvirkning og forskningskunnskap og kommunenes ressursbruk på dette området.
Det er gjennomført en større spørreundersøkelse blant 2 000 hytteeiere i fire hytteområder: Øyer/Hafjell, Kvitfjell, Vestre Slidre/Vang og Geilo