Journalen Nano Letters skrev tidligere denne måneden om en gruppe amerikanske forskere som demonstrerte at en løpende hamster kan generere elektrisitet.
Kan også brukes på mennesker
De samme forskerne har også klart å lage elektrisk spenning fra fingerbevegelser, slik at mobilbrukere kanskje en dag kan drive apparatene sine med selvgenerert strøm.
Han foreslår at bevegelse i muskler eller pulserende blodårer kan utvinnes og brukes til å drive apparater som sjekker blodsukkeret eller annen medisinsk informasjon.
Hamsterjakke med nanogeneratorer
Forskerne prøvde først å bruke en vanlig laboratorierotte i eksperimentet, men fant fort ut at rotta ikke var særlig interessert i å løpe.
Da de begynte å bruke en hamster i stedet, oppdaget de at den likte best å løpe etter klokka elleve på kvelden, så det ble mye nattjobbing på forskerne.
De lagde en liten hamsterjakke med elastiske nanoledninger og fire nanogeneratorer på ryggen. Nanoledningene er laget av sinkoksid, som generer elektrisitet når det bøyes frem og tilbake. Denne prosessen heter piezoelektrisitet.
Dyr og mennesker som energikilder
Da hamsteren løp rundt i hjulet sitt genererte den opptil en halv nanoampere. For å sjekke at elektrisiteten faktisk ble laget av nanogeneratorene i jakka til hamsteren, byttet forskerne ut sinkoksid-ledningene med karbonfiber, som ikke har piezoelektriske egenskaper, og de målte da ingen spenning.
Professor Wang og kollegaene hans har jobbet med nanogeneratorer siden 2005 og han sier at denne demonstrasjonen viser et viktig prinsipp, nemlig at man ved nanoteknologi kan utnytte blant annet dyr og menneskers uregelmessige bevegelser til å lage strøm.
Å drive en mobiltelefon krever minst noen tusen generatorer av typen hamsteren hadde fire av på ryggen. Men Wang er optmistisk, og sier til Technology Review at han i løpet av fem år håper å lage nanogeneratorer som kan bygges inn i klær, slik at folk kan lade mobilen ved å bevege seg.