Stress forklarer ikke tarmplager

Stress, angst og depresjon forklarer i liten grad plager med tarmen hos personer som sier de har matoverfølsomhet. Den virkelige årsaken er ukjent.  

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 90 prosent av pasientene som henvises til undersøkelse på grunn av selvrapportert matfølsomhet har irritabel tarm. Kun fem prosent får påvist matallergi. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Subjektiv matfølsomhet er et økende helseproblem. I dag melder opp til 30 prosent av den voksne befolkningen om uønskede matreaksjoner.

Mange av disse har irritabel tarm med magesmerter og oppblåsthet.

Livsstil og psykologiske faktorer har lenge vært antatt å være en viktig årsak til mageplagene. Men en ny studie fra Universitetet i Bergen viser at stress, angst og depresjon i liten grad kan forklare somatiske plager hos disse pasientene.

– Stress i arbeidssituasjonen ser ut til å bety lite for de somatiske plagene, sier Ragna Lind ved Institutt for indremedisin.

Angst betyr lite

I sitt doktorgradsarbeide studerte hun blant annet en gruppe på 70 pasienter som hadde mer angst, depresjon og betydelig nedsatt livskvalitet i forhold til kontrollgruppen.

– Angst og depresjon forklarte imidlertid kun ti prosent av variansen i grad av tarmplagene, sier Lind.

Leter etter svar

Ragna Lind. (Foto: UiB)

Hva som egentlig er årsak til pasientenes tarmplager har forskerne ikke funnet svaret på enda.

Lind forteller at forskere diskuterer om plagene kan skyldes for mye av mat som inneholder tungt fordøyelige karbohydrater som fiber og sukkeralkoholer (som sorbitol og xylitol). Disse kan påvirke gjæringsprosessen som blir gjort av bakteriene i tarmen vår.

– Sukkeralkoholene finnes som tilsetningsstoffer i mat og er vanlig i sjokolade, pastiller, tyggegummi, en del kaker og is, forteller Lind.

De australske forskerne Gibson og Sheperd har gjort en del studier med dietter som inneholder lite tungt fordøyelige karbohydrater, og de viser reduksjon av plager hos personer med irritabel tarm.

– Det kunne vært spennende å forske videre på dietter med ulike karbohydrater for å se hvilke dietter som hjalp, sier Lind.

Powered by Labrador CMS