Tråkker i sot

Syklister i London har over dobbelt så mye sot i lungene som fotgjengere på samme sted. Slik partikkelforurensing kan gi astma med nedsatt lungefunksjon.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Forskerne har målt sotmengden i lungene til syklister og fotgjengere i London ved å ta slimprøver fra lungene til fem personer i hver gruppe.

Syklistene puster dypere og raskere enn fotgjengere, og det kan være en del av forklaringen på hvorfor de har mer sot i lungene.

Dette ifølge Dr. Chinedu Nwokoro, en av forskerne bak undersøkelsen. Han uttaler seg i en pressemelding fra European Respiratory Societys årsmøte i Amsterdam, der resultatene ble lagt fram.

Midt i trafikken

- Joggere kan muligens være like utsatt, skriver Jonathan Grigg i en e-post til forskning.no.

Han er professor ved Barts and The London School of Medicine, og har ledet kartleggingen av sotinnholdet i lungene til Londons syklister.

- Vi planlegger en studie for å se på den uavhengige effekten av trening generelt. Men joggere trener på siden av veien, mens syklister – i hvert fall i London – er midt i trafikkstrømmen, skriver han videre.

Sotforurensingen er nemlig lokalt mye høyere nær de store veiene. Sot er et resultat av ufullstendig forbrenning, blant annet fra dieselbiler.

Nå skal avgiftene på slike biler opp her i Norge, fordi politikerne innser at forurensningen fra dem kan påvirke allergikere og andre i de mest belastede byene, ifølge Aftenposten.

Jonathan Grigg (Foto: Barts and The London School of Medicine and Dentistry)

- Målinger tyder på at med 100 meters avstand faller forurensingen ned til det jevne bakgrunnsnivået, skriver Grigg.

I pressemeldingen foreslår Nwokoro derfor at sykkeltraséer bør planlegges utfra denne kunnskapen.

Kan gi astma

- Det er spesielt de minste, ultrafine partiklene som er skadelige, sier Kai-Håkon Carlsen til forskning.no fra kongressen i Amsterdam.

Han er professor ved Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet, og arbeider spesielt med lungesykdommer og allergi hos barn og idrettsutøvere.

- Fra idrettsforskning vet vi at kondisjonsidretter lettere gir astma, særlig når den kombineres med skadelige miljøfaktorer, sier Carlsen.

Hos barn kan astmaen bli borte igjen, men hos voksne blir sykdommen lettere kronisk. Disse pasientene får målbart redusert lungefunksjon i forurensede omgivelser.

Akutte virkninger

Carlsen viser til et eksperiment som ble omtalt i New England Journal of Medicine. Forsøkspersoner med mild astma gikk én dag to timer i trafikkerte Oxford Street, og en annen dag to timer i Hyde Park i London.

- Disse astmatikere fikk tydelig fall i lungefunksjon etter å ha gått to timer langs Oxford street, men ikke når de gikk i Hyde Park. Partikkelnivået i luften ved Oxford street var langt høyere enn i Hyde Park, forteller Carlsen.

- Hos friske mennesker vil lungefunksjonen bli mindre redusert. Men det er den daglige eksponeringen over tid som slår ut, og kan gi en irreversibel skade, sier han videre.

Carlsen understreker at også astmapasienter vil ha fordel av å unngå sot og annen partikkelforurensing etter at de har utviklet sykdommen.

Også for disse vil det altså være en fordel at sykkelstiene legges utenom store trafikkårer.

I følge Klima- og forurensningsdirektoratet er det for dårlig luftkvalitet i mange norske byer og tettsteder. 

Powered by Labrador CMS