Annonse
Prosjektleder for Luer-Jack-evalueringen, Karl Øyri, demonstrerer den nye sprøytetypen. (Foto: Anton Soggiu)

Tryggere med ny sprøyte

En nyutviklet norsk sprøyte minsker faren for at helsepersonell stikker seg selv når de skal fjerne nålen etter bruk. 

Publisert

Nålen til en vanlig sprøyte leveres i sterile plasthylser. Etter at en sykepleier eller lege har satt sprøyten på en pasient, blir nålen ført inn igjen i plasthylsen, for så å kastes.  Når helsearbeideren holder sprøyta i den ene hånda og hylsen i den andre, er det en viss fare for å stikke seg.

Hvert år rapporteres det om én million slike sprøytestikkskader i USA og like mange i Europa. I tillegg antas det med en stor grad av underrapportering av slike ulykker.

Nå har ConceptoMed AS utviklet en ny sprøyte hvor sprøytespissen fjernes med et enhåndsgrep, uten fare for å stikke seg.

Enhåndsgrep

På selve sprøyta er det konstruert en trykk-knapp som løser nålen ut fra sprøyten. Slik kan nålen slippes direkte i sikker avfallsboks, uten at helsearbeideren trenger å være nær den. 

– Det sentrale med Luer-Jack-løsningen er at du slipper å bruke to hender ved frakobling av nålen fra sprøyta, sier Christian Mide, lege og daglig leder i ConceptoMed AS.

Luer-Jack-sprøyten klar til bruk. (Foto: ConceptoMed)

Hindrer risiko for bakterier

Når helsepersonell skal sette bedøvelse, kan det være hensiktsmessig å bruke samme sprøyte flere ganger, men skifte nål for hvert stikk. 

Ved bruk av vanlige sprøyter må legen ta av nålen som gjerne sitter litt fast. Da er det stor fare for at bakterier fra legens fingre kan infisere innholdet i sprøyten. Den nye Luer-Jack-teknologien hindrer dette.

– Nå får helsepersonell muligheten til å velge medisinsk forbrukerutstyr der sikkerheten er satt i fokus, sier Mide.

- Global betydning

Brukte sprøytespisser inneholder blod og smitte fra pasienter samt medisin eller vaksine som kan utgjøre en fare for andre enn pasienten selv.

– Denne løsningen øker sikkerheten både for pasienter og helsepersonell. Engangssprøyter brukes i store mengder over hele verden, sier Karl Øyri, prosjektleder ved Seksjon for Metodeutvikling og industrisamarbeid ved Intervensjonssenteret ved Oslo Universitetssykehus.

Intervensjonssenteret har nylig gjennomført et evalueringsprosjekt for Luer-Jack-teknologien. Evalueringen er støttet av programmet Virkemidler for regional FoU og innovasjon (VRI) i Norges forskningsråd.

Powered by Labrador CMS