Myggen Anopheles albimanus. Denne typen sprer malaria i hovedsak i Sentral-Amerika. (Foto: Wikimedia Commons)
Fra fiende til venn
Hva om myggen selv kunne spre malariavaksinen?
Ideen om en flyvende vaksinedistributør er ikke helt ny, men den er i det minste ironisk.
Skulle myggen som sprer den dødelige parasitten malaria, selv kunne tjene arbeidet mot sykdommen?
Japanske forskere har klart å genmodifisere en type mygg slik at den har fått vaksine i spyttkjertelen sin, ifølge en pressemelding fra forlaget Wiley-Blackwell.
Hvis man overfører kunnskapen til malariavaksine, mener forskerne at det vil være teoretisk mulig at mygg selv kan spre vaksine mens den suger blod.
Studien er publisert i tidskriftet Insect Molecular Biology, som gis ut av Wiley-Blackwell.
Vaksinasjon ved bitt?
- Blodsugende leddyr som mygg og sandfluer kan overføre parasitter når de suger, sier amanuensis Shigeto Yoshida ved Jichi University of Medicine.
Han og kollegaene skal nå ha klart å genmodifisere mygg av typen Anopheles stephensi, som er hovedsprederen av malaria i verden, slik at spyttet dens inneholder vaksine.
Det var riktignok ikke malariavaksine de utstyrte myggen med, men en vaksine for de utbredte tropiske sykdommene i gruppen leishmaniose.
- Vi ser at bittet framkaller en immunrespons, akkurat som ved en vanlig vaksine, sier han i en pressemelding Wiley-Blackwell.
Det går ikke fram av pressemeldingen hvem eller hva myggvaksinen er testet på.
Etiske og praktiske spørsmål
Hvis ideen om at mygg kan gi malariavaksine skal settes ut i live, må imidlertid viktige spørsmål diskuteres først, mener de japanske forskerne.
Skal man sende ut mygg som ukontrollert sprer vaksine uten å ha oppsyn med dosering til hvert enkelt menneske, og heller ikke gi dem muligheten til å bestemme om de vil ha den?
Dette skaper hindringer for å bruke denne metoden for sykdomskontroll, heter det i pressemeldingen.
Forskere fra European Molecular Biology Laboratory i Heidelberg la også fram forsking på slik myggspredd malariavaksinasjon i høst. Les mer om den her.
Kilde:
‘Flying Vaccinator’: Can Genetically Engineered Mosquitoes Provide a New Strategy against Malaria? Pressemelding fra Wiley-Blackwell. 19.mars 2010