Myggen Anopheles albimanus. Denne typen sprer malaria i hovedsak i Sentral-Amerika. (Foto: Wikimedia Commons)

Fra fiende til venn

Hva om myggen selv kunne spre malariavaksinen?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ideen om en flyvende vaksinedistributør er ikke helt ny, men den er i det minste ironisk.

Skulle myggen som sprer den dødelige parasitten malaria, selv kunne tjene arbeidet mot sykdommen?

Japanske forskere har klart å genmodifisere en type mygg slik at den har fått vaksine i spyttkjertelen sin, ifølge en pressemelding fra forlaget Wiley-Blackwell.

Hvis man overfører kunnskapen til malariavaksine, mener forskerne at det vil være teoretisk mulig at mygg selv kan spre vaksine mens den suger blod.

Studien er publisert i tidskriftet Insect Molecular Biology, som gis ut av Wiley-Blackwell.

Vaksinasjon ved bitt?

- Blodsugende leddyr som mygg og sandfluer kan overføre parasitter når de suger, sier amanuensis Shigeto Yoshida ved Jichi University of Medicine.

Han og kollegaene skal nå ha klart å genmodifisere mygg av typen Anopheles stephensi, som er hovedsprederen av malaria i verden, slik at spyttet dens inneholder vaksine.

Det var riktignok ikke malariavaksine de utstyrte myggen med, men en vaksine for de utbredte tropiske sykdommene i gruppen leishmaniose.

- Vi ser at bittet framkaller en immunrespons, akkurat som ved en vanlig vaksine, sier han i en pressemelding Wiley-Blackwell.

Det går ikke fram av pressemeldingen hvem eller hva myggvaksinen er testet på.

Etiske og praktiske spørsmål

Hvis ideen om at mygg kan gi malariavaksine skal settes ut i live, må imidlertid viktige spørsmål diskuteres først, mener de japanske forskerne.

Skal man sende ut mygg som ukontrollert sprer vaksine uten å ha oppsyn med dosering til hvert enkelt menneske, og heller ikke gi dem muligheten til å bestemme om de vil ha den?

Dette skaper hindringer for å bruke denne metoden for sykdomskontroll, heter det i pressemeldingen.

Forskere fra European Molecular Biology Laboratory i Heidelberg la også fram forsking på slik myggspredd malariavaksinasjon i høst. Les mer om den her.

Kilde:

‘Flying Vaccinator’: Can Genetically Engineered Mosquitoes Provide a New Strategy against Malaria? Pressemelding fra Wiley-Blackwell. 19.mars 2010

Powered by Labrador CMS