Nye medisinske metoder i ny database

Helsepersonell hører om nye medisinske metoder på konferanser, men mangler informasjon om dem. Nå kan de søke etter tidlige vurderinger av nye metoder i MedNytt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Forsker Bjørn Anton Graff håper MedNytt vil bli et kontaktpunkt mellom helsevesenet og Kunnskapssenteret."

Kunnskapssenterets nye database gir oversikt over, og tidlige vurderinger av metoder som ikke er rutinemessig i bruk i norsk helsevesen, og omfatter ny diagnostikk og teknologi, nye legemidler og nytt utstyr.

Formålet med databasen er å gi faglig støtte til lokale beslutningstakere og helsepersonell når de skal vurdere om nye metoder skal innføres i helsetjenesten eller ei.

Aktuell og faglig korrekt

Den som klikker seg inn, finner en oversikt over nærmere 400 omtaler av nye metoder. Hver metode har en lenke til en tidlig vurdering, som er utarbeidet av Kunnskapssenterets internasjonale samarbeidspartnere. Flere av metodene er også forsynt med en norsk omtale.

Vurderingene beskriver tiltaket, informerer om status for bruk av tiltaket, effekt og sikkerhet, kostnader og fremtidig utvikling.

Målet er å videreformidle alle eksisterende tidlige vurderinger. Metodene blir inkludert i MedNytt etter jevnlige søk i databaser og nettressurser.

- Vi legger vekt på at databasen er oppdatert og aktuell. Ambisjonen er å publisere omtrent 10 nye vurderinger hver måned, opplyser forsker Bjørn Anton Graff ved Kunnskapssenteret.

Kontaktpunkt

Metodene blir inkludert i MedNytt etter jevnlige søk i databaser og nettressurser, eller etter forespørsel fra leger og beslutningstakere ved helseinstitusjoner i Norge. Kunnskapssenteret vil også kunne utarbeide egne utredninger.

- Hvis man ikke finner informasjon om en metode, kan man ta kontakt med Kunnskapssenteret via MedNytt og gi oss i oppdrag å finne informasjon. Vi vil kunne skaffe den innen fire uker, lover Graff.

Han håper at databasen vil fungere som et viktig kontaktpunkt mellom helsevesenet og Kunnskapssenteret.

Tidlig = ikke kvalitetssikret

Det er viktig å ha klart for seg at tidlige vurderinger ikke er kvalitetssikret slik systematiske kunnskapsoppsummeringer er.

- Tidlige vurderinger av nye metoder må følges opp av ytterligere forskning og dokumentasjon, og må vurderes som usikre inntil systematiske kunnskapsoppsummeringer foreligger, presiserer Graff.

Dokumentasjon i MedNytt er ikke kvalitetssikret av Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.

Graff understreker imidlertid at Kunnskapssenterets internasjonale samarbeidspartnere har gode rutiner for kvalitetskontroll, og har tillitt til at informasjonen er kvalitetssikret.

Samarbeidspartnerne er også uavhengige av industrien.

Nasjonal oversikt

I Norge er beslutninger om å innføre nye metoder i helsetjenesten i liten grad strukturert. Den enkelte beslutningstaker må selv å finne frem til den informasjon som er nødvendig for å fatte en beslutning.

De internasjonale databasene og nettressursene for tidlige vurderinger av nye metoder er lite kjent blant norsk helsepersonell og beslutningstakere, og det er ofte tidkrevende å søke etter relevante vurderinger.

Prosjektledelsen bak MedNytt har tro på at den nye databasen vil fremme rask innføring av nye, effektive metoder og bremse innføring av metoder som har liten effekt.

- Brukerne skal på en enkel måte få oversikt over nye metoder, få tilgang til en vurdering av disse og en norsk omtale av noen av vurderingene, opplyser prosjektleder Bjørn Anton Graff.

Databasen er utarbeidet i et samarbeid mellom Helse Vest RHF og Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.

Den er åpen for alle og er tilgjengelig på www.mednytt.no

Powered by Labrador CMS