Annonse

Middagen som kan forebygge overvekt

Et måltid med laks, bygg og brokkoli er bedre for både vekt og helse enn en meny med hamburger, viser forsøk på mus. Selv om de to måltidene har like mange kalorier.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Råvarene i Det sunne måltid presentert av, fra venstre ernæringsfysiolog Ida Synnøve Grini og seniorforsker Bente Kirkhus, begge Nofima. (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nofima)

Det sunne måltid

Det sunne måltid har pågått i tre år og ble avsluttet 31. desember 2013.

Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd og prosjektpartnerne har vært Nofima, NIFES og NMBU.

 

Det er ikke bare enkeltråvarer som påvirker vekten og helsen. Det er helheten som teller, ifølge forskere fra Nofima.

De har studert hva som skjer i kroppen til mus når de får servert ulike måltider, og konkluderer med at de ulike menyene påvirker både vekten og helsen.

– Selv om kaloriinnholdet i ulike måltider var likt, var vektøkningen lavere hos mus som spiste laks, bygg og brokkolimåltidet enn hos musene som spiste hamburgermenyen, forteller seniorforsker Bente Kirkhus i Matforskningsinstituttet Nofima. Hun har vært prosjektleder for forskningsprosjektet Det sunne måltid.

Mus friskest av fisk

I løpet av 16 uker fikk 50 mus servert ulik mat. Musene ble delt opp i fem grupper med ti mus i hver.

Gruppe 1 fikk hamburgermenyen, gruppe 2 storfekjøttmåltidet og gruppe 3 fikk laks, bygg og brokkoli. De to siste gruppene med mus fikk servert hamburgermenyen de første åtte ukene for deretter å bytte til enten storfe- eller laksemåltidet.

De tre menyene hadde omtrent samme energiinnhold, men musene som fikk hamburgermenyen, ble ikke bare tykkere. De utviklet også mer fettvev og fikk dårligere verdier på andre variabler som er viktig for helsa.

Laksemåltidet kom best ut, og forskerne så også at mus som byttet fra hamburgermenyen til laksemåltidet etter åtte uker raskt fikk endret sin tarmflora og bedret sin helsetilstand.

Måltider påvirker mer enn enkeltråvarer

Forskerne har også sammenliknet hvordan fordøyelsen påvirkes av å få servert enkeltråvarer kontra hele måltider. Det viser seg for eksempel at fiskefettet i laksen fordøyes forskjellig hvis man spiser laksen alene, sammen med brokkoli, sammen med bygg eller som et helt måltid.

Sammensetningen av et måltid har med andre ord stor betydning for fettfordøyelsen. Et eksempel: Å spise laks sammen med byggkorn forsinker fettfordøyelsen, og kan ha effekt på metthetsfølelsen.

– Økt kunnskap om sammenhengen mellom metthetsfølelse og måltidssammensetning kan brukes til å utvikle nye sammensatte produkter som kan øke metthetsfølelse og forhindre overvekt, sier Kirkhus.

Gunstig for tarmfloraen

I tillegg til å se på fordøyelse har forskerne også studert hvordan måltidene bestående av laks, bygg og brokkoli påvirker tarmfloraen.

Ved hjelp av en tykktarmsmodell kunne forskerne se at de gunstige bakteriene, som er ansett å spille en viktig rolle for god tarmhelse, ble stimulert av bygg og brokkoli. Like så ble bakterier koblet til vektnedgang.

Kort sagt: Bygg, brokkoli og et sammensatt måltid av laks, bygg og brokkoli kan ha en gunstig påvirkning på folks helse, ifølge forskerne.

Nye og sunne produkter i sikte

Nå vil forskerne jobbe videre for å forstå den mulige koblingen mellom tarmflora og utviklingen av systemisk inflammasjon forbundet med diabetes type 2 og andre livsstilsykdommer.

Prosjektdeltakerne har utviklet en felles plattform for kompetanse- og analyse, som også matindustrien har visst interesse for. Plattformen kan få betydning i produsentenes utvikling av nye og sunnere produkter.

 

Powered by Labrador CMS