- Vi vet at melk er bra for tennene fordi melk inneholder mineraler som tennene trenger, blant annet kalsium og fosfor. Disse stoffene tas opp i kroppen når vi drikker melk, og kommer tennene til gode via fordøyelsessystemet. Men melk har også en annen positiv effekt på tenner: Melk legger seg nemlig på overflaten av tannemaljen og styrker tennene mot syreangrep, det vil si karies, sier Tove Gulbrandsen Devold som er forsker ved Institutt for næringsmiddelfag, Norges landbrukshøgskole (NLH).
Sammen med førsteamanuensis Morten Rykke ved Odontologisk fakultet, Universitetet i Oslo, er hun i gang med et forskningsprosjekt som ser på sammenhengen mellom inntak av ulike næringsmidler og tannhelse.
Prosjektet er en del av samarbeidsprosjektet “Næringsmidler med bioaktive komponenter, kartlegging av ernæringskvalitet og helseeffekter”, der også Institutt for ernæringsforskning og Farmasøytisk institutt deltar.
Spytt og melk er bra
Det viser seg at melk, på samme måte som spytt, bidrar til å beskytte tennene mot karies. Legger du en tann i et glass melk og en annen tann i spytt, og tar bilder av begge i et elektronmikroskop, vil bildene være forholdsvis like. På overflaten av tannen vil du se kuleformede proteinaggregater som er opphopning av enkeltproteiner. Både spytt og melk har proteiner som danner et beskyttende lag på tennene. Dette proteinlaget gjør at tannemaljen beskyttes både mot syreangrep og slitasje.
- Tannlegene er opptatt av spytt og vet at det viktig for tannhelsa. At melk har lignende effekt er mindre kjent. Vi kjenner ikke til noe annet næringsmiddel som har en like stor positiv effekt mot karies som melk, sier Devold.
- Dette er et spennende prosjekt, spesielt fordi vi samarbeider tverrfaglig. Vi vet ikke så mye om tenner ved NLH, og ved Odontologisk fakultet vet de forholdsvis lite om melk, for å si det enkelt. Ved å sette vår to fagmiljøer sammen, har vi muligheter for å se på problemstillinger som favner videre. Næringsmidlers påvirkning på tannhelsen er en viktig problemstilling, sier Devold.
Ufortjent dårlig rykte
I Norge drikker vi gjennomsnittlig like mye brus som melk per person i løpet av et år. Både brus og juice er syreholdig, og denne syren bryter ned tannemaljen, slik at vi lettere får hull i tennene.
- Vi synes det er spennende at melk faktisk viser seg å ha en positiv effekt på tannhelsa. Melk har nok fått et ufortjent dårlig rykte i senere år, noe som kanskje har bidratt til at barn og unge drikker mindre melk enn før. Den negative effekten av melkefett i forhold til hjerte- og karsykdommer har kanskje overskygget melkens positive virkning. Melk inneholder en rekke stoffer og mineraler som kroppen og tennene trenger. Dersom alternativet til melk blir brus, er det vel ikke tvil om hva som er best, sier Tove Gulbrandsen Devold.
Forsker videre
Devold og hennes kolleger er i ferd med å undersøke sammenhengen mellom tenner og andre typer meieriprodukter, som ost og yoghurt. Det ser ikke ut til at yoghurt eller syrnede melkeprodukter har like stor beskyttelseseffekt som søtmelk.
- Ost har vi ennå ikke fått undersøkt, men det står for tur. Vi vil også undersøke om mineraler som kalsium og fosfor i melk kan ha en positiv effekt direkte på tannoverflaten, i tillegg til at disse mineralene tas opp gjennom fordøyelsen, sier Tove Gulbrandsen Devold.