Annonse

Bedre holdbarhet i ny innpakning

Nå kommer de første CO2-emitterne tilpasset norske produkter av kjøtt og fisk.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Pakken i forgrunnen er med CO2-emitter. Pakken bak er uten. De inneholder samme mengde fisk.

Gasspakking (modifisert atmosfærepakking) har lenge vært brukt som emballeringsmetode for mange næringsmidler. CO2 hemmer bakterieveksten i maten.

Med CO2-emitter i pakningen, utvikles CO2 etter forsegling av emballasjen. Dermed trenger man mindre gass i pakken, og kan redusere emballasjestørrelsen med inntil 50 prosent.

– I tillegg viser forsøk at fisk pakket med CO2-emitter gir lengre holdbarhet og sensoriske tester viser at fisken ofte har høyere kvalitet enn ved bruk av sammenliknbare pakkemetoder, sier forsker Marit Kvalvåg Pettersen ved Nofima Mat.

Pakker med fisk og kjøtt har ofte små bleier som skal absorbere fuktighet for at produktet skal se mer delikat ut. Pulveret som brukes i CO2-emittere trenger fuktighet for å starte reaksjonene, så derfor er det like greit å plassere emitterne i den lille bleien.

Hver fisk sin blanding

– Fisk er svært uensartet, og det har derfor vært viktig å få til en produkttilpasset emitter. Ulike arter og produkter har ulik pH og drypptap, derfor er produkttilpassing veldig viktig, understreker Kvalvåg Pettersen.

Forskning viser at bruk av CO2-emitter gir bedre kvalitet og holdbarhet. Da det ikke har vært mulig å få kjøpt emittere tilpasset fiskens pH-verdi i Norge, har forskerne laget sine egne på laboratoriet.

Nå kommer de første kommersielt tilgjengelige CO2-emitterne tilpasset norsk matindustri på markedet, takket være et brukerstyrt innovasjonsprosjekt finansiert av Matprogrammet i Norges forskningsråd.

Nofima Mat og Vartdal Plastindustri har deltatt sammen med to store fiskeprodusenter.

Store forventninger

Slik ser fiskebleia ut når den lages på laboratoriet. (Foto: Kjell J. Merok)

– Kundene våre er ikke så opptatt av forskning. De vil bare se det ferdige resultatet, sier lederen for produktutvikling i Vartdal Plastindustri, Håvard Vartdal.

Sønnen Jan Endre, som er daglig leder, nikker enig.

– Emitter har vært et tema i industrien i mange år, og det var en fascinerende tanke å kunne tilby kjøtt- og fiskeprodusenter noe som har så mange fordeler. Hvis produktet blir i nærheten av det forprosjektet har vist, må dette være av stor interesse for industrien, sier Jan Endre Vartdal.

Utviklet ny maskin

Vartdal Plastindustri begynte med produksjon av isolasjonsplater i 1962. I 1965 startet de som de første i verden med fiskeemballasje laget av det samme materialet; ekspanderbar polystyren (EPS).

De har gjennomført suksessfulle utviklingsprosjekter tidligere, blant annet av flyemballasje for laks. Maskinen som skal produsere emittere er ferdig utviklet og testet ut hos en maskinleverandør i Nederland.

Etter planen skal anlegget være ferdig montert og innkjørt på Sunnmøre i mars 2009.

Powered by Labrador CMS