Limtre på fjøset

Superbred kledning gir spennende fasader og gode hus. Fjøs er det nyeste bruksområdet for limtrekledningen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bred bordkledning gir både et dekorativt uttrykk og var eget rask å montere, sier Ragnar Berg i Norsk Limtre (foran) og bonde Per Erik Vennes. (Foto: Morten Stene)

Mosvikledning

Kledningen er profilert limtre: 2,5 cm tykk, 35 cm bred og lages i lengder opptil 5,1 meter.

Kan lages for endeskjøting og med ulike profiler. 

Kledningen produseres av Norsk Limtre, og overflatebehandles av Alvdal Skurlag.

Limt tre kokt i linolje gir treverk som er mer stabilt og sprekker mindre enn ubehandlet trevirke.

- Det gjør at vi kan lage over en halv meter brede bord uten at de slår seg eller sprekker, sier daglig leder Ragnar Berg i Norsk Limtre.

- Nå har vi også utviklet løsninger med endeskjøter som er med og skaper estetiske veggflater, sier han.

Kledning er prøvd ut både på fabrikkbygg, hoteller, forretningsgårder og fjøs, med gode resultater.

Kunnskap og samarbeid

- Superkledningen har vi fått fram takket være forskerstøtte og samarbeid andre bedrifter, sier Berg.

- En liten bedrift kan ikke bli god på alt. Derfor er det viktig å konsentrere seg om det man er god på og samarbeide med andre om det man ikke kan.

Med hjelp fra Innovasjon Norge sitt treprogram og fagkompetanse fra Green Advisers og Trøndelag Forskning og Utvikling, har Norsk Limtre klart omstillingene i markedet og er en av to gjenværende limtrefabrikker i Norge i dag – og den eneste som ikke har vært konkurs.

- Men samarbeid krever tillit og gjensidig respekt som må utvikles over tid. Både studieturer og faglige samlinger har bidratt til at kontakter har blitt etablert og nettverk dannet, sier Berg.

Moderne innovasjonstekning

I Trøndelag er det arbeidet langsiktig i mange år med oppgave å påvirke økt bruk av tre. Blant annet er det lagt vekt på at bedriftene i trenæringene skal bli kjent med hverandre og samarbeide.

- Samtidig har vi understøttet utviklingsinitiativ med både kompetanse og penger når noe har vært på gang, sier seniorrådgiver Per Reidar Næss i Trøndelag Forskning og Utvikling, som har vært «tredriver» i trøndelagsfylkene.

- Moderne innovasjonstenking er å utvikle i lag. Dette er et glimrende eksempel på kunnskapsbasert innovasjon, sier Næss.

Powered by Labrador CMS