Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - les mer.

Fra 1980-tallet var nerden en typisk underdog i populærkulturen, men slik er det ikke lenger. Hva skjedde?

– Det har blitt kult å være nerd

– Det som før var sært og teit, har blitt omfavnet av flertallet. Nerdekultur har blitt populærkultur, og vi lever midt i nerdenes hevn, sier folklorist Kristian Bjørkelo.

I dag innkasserer spillindustrien mer enn Hollywood. Det produseres nye serier fra Ringenes herre og Star Wars-universene og kjente macho-skuespillere som Vin Diesel og Henry Canwill forteller åpent om at de driver med rollespill og miniatyrer.

– Det som før var forbeholdt nerdene, har blitt omfavnet av oss alle, sier antropolog og forsker Kristian Bjørkelo ved Universitetet i Bergen (UiB).

Han forsker på populærkultur og spillkultur.

Podcast: Nerdenes hevn

Den nyeste episoden av UiB Popviten handler om populærkultur og nerdenes hevn. Universitetslektor og folkorist Kristian Bjørkelo er med som gjest og forteller om hvorfor vi befinner oss midt i nerdenes hevn.

Hør hele episoden her.

«Jocks» og «nerds»

Den stereotype nerden, med veike armer, smale interesser og høye bukser, dukket opp som en del av populærkulturens fremvekst i USA etter andre verdenskrig.

– På 1950- og 1960-tallet ser vi at det dukker opp et skille mellom «the jock» og «the nerd». Det er skillet mellom hjerne og muskler og mellom vitenskapsmannen og soldaten. Mellom han som tenker og han som gjør, forteller Bjørkelo.

Stereotypen var treffende, og fra 1980-tallet av var nerden en gjenganger i populærkulturen.

– Nerdene er opptatt av realfag eller av fantastiske universer gjennom spill, film og litteratur. Det typiske er et hyperfokus på til dels sære nisjefelt. Og det nerdene var opptatt av, holdt andre seg unna. Nerden var på mange måter den perfekte underdogen, sier Bjørkelo.

Fra filmer til serier

Men rundt millenniumskiftet endret synet på nerden seg. Ringenes herre-filmene, Harry Potter og nye Star Wars-filmer traff bredt og bidro til å gjøre det allment akseptert å like fantasy.

– Det har vært en gradvis prosess hvor vi har sett stadig større aksept for interessefeltene til nerden. Dataspillbransjen vokser voldsomt, det er umulig å holde oversikten over alle superheltfilmene, og rollespill er kanskje mer populært enn noensinne. Blant annet takket være YouTube. I dag har sånne aktiviteter en mye større kulhetsfaktor, sier Bjørkelo.

Han tror også at skiftet fra film til tv-serier har spilt en rolle i å gjøre nerdene kule.

– Da kunne man plutselig fortelle lange, mer innfløkte historier og smette inn en større mengde detaljer. Rett og slett gjøre fortellingene mer nerdete, sier han.

Nerdene tok over

I dag mener Bjørkelo at vi lever det han kaller nerdenes hevn. For dem som står bak statusskiftet, er rett og slett nerdene selv.

– Dagens opinionsdannere, de som lager filmene og tar avgjørelsene innen kulturfeltet, det er de gamle nerdene. Det er de samme som var utstøtte og som satt i kjellerstuen og spilte Dungeons and Dragons, forteller han.

Han mener at nerdene har fått makten fordi mange klassiske nerder har ferdigheter som gjør at de passer godt inn i kreative yrker.

– De har nisjekunnskap om nettopp film, spill, teknologi og økonomi. I dag har de kontroll over produksjonsmidlene. Det forklarer hvorfor vi i dag får servert tv-serier som The mandalorian eller Maktens ringer, sier han.

Hør hele episoden her:

Powered by Labrador CMS