Et glass melk om dagen kan redusere risikoen for tarmkreft hos kvinner
– Det er ingen overraskelse, sier forsker ved Kreftregisteret.
Økning i det daglige inntaket av kalsium på 300 milligram – tilsvarende et glass melk – var forbundet med 17 prosent redusert risiko for tarmkreft. Dette viser en stor studie blant britiske kvinner.(Foto: Shutterstock/NTB).
Tykk- og endetarmskreft, vanligvis bare kalt tarmkreft, er den tredje vanligste kreften på verdensbasis.
Norge ligger i verdenstoppen i forekomst av denne kreften.
Forskerne har ikke en forklaring på årsaken til den spesielt høye forekomsten i Norge sammenlignet med naboland. Les mer om dette i denne forskning.no-saken.
Det de derimot vet, er at kosthold og livsstil betyr noe. Forekomsten av tarmkreft er nemlig spesielt høy i høyinntektsland.
Når folk flytter fra et fattig land til et rikt land, endrer risikoen for å få tarmkreft seg i løpet av få år. Det tyder på at det er noe i miljøet og i livsstilen i rike land som påvirker denne kreften.
En halv million kvinner
Britiske forskere har hatt et ønske om å finne ut om detaljer i kostholdet kan forklare noe om risikoen for denne kreften.
I en stor studie har de fulgt over en halv million kvinner i over 16 år.
Deltakerne rapporterte jevnlig om mat- og drikkevaner, i tillegg til livsstil, sosiale og demografiske forhold.
I løpet av disse årene var det 12 251 kvinner som utviklet tarmkreft.
Alkohol og kalsium sterkest effekt
Tidligere forskning har vist at bearbeidet kjøtt og alkohol øker risikoen for tarmkreft.
Studier har også vist at kalsium i form av melk og meieriprodukter og kosttilskudd ser ut til å redusere risikoen.
Det fant også de britiske forskerne.
Et moderat alkoholinntak hadde liten effekt, men en økning i forbruk på 20 gram alkohol om dagen – tilsvarende et stort glass vin – økte risikoen med 15 prosent.
Bearbeidet kjøtt ga også en økt risiko, men her var utslaget mindre.
Kalsium hadde derimot en tydelig forebyggende sammenheng. Økning i det daglige inntaket på 300 milligram – tilsvarende et glass melk – var forbundet med en 17 prosent redusert risiko for tarmkreft.
Andre matvarer som frukt, fullkorn og fiber viste bare litt lavere risiko.
Annonse
Litt overraskende
Paula Berstad er seniorforsker ved Kreftregisteret og har forsket mye på hvordan livsstil og kosthold innvirker på tarmkreft.
Hun har lest studien og er imponert over det store utvalget og de mange livsstilsfaktorene forskerne har tatt for seg.
Resultatene er likevel ikke overraskende, mener hun.
– At kalsium kan beskytte mot tarmkreft, er kunnskap forskerne tidligere har fått gjennom store kunnskapsoppsummeringer.
Men selv om disse konklusjonene er nokså kjente, er Berstad litt overrasket over hvor sterkt kalsium slår ut i denne studien.
Effekter kan variere
Heller ikke Anette Hjartåker, professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, er overrasket over hva de britiske forskerne finner i denne studien.
– Funnene er helt i tråd med det forskere har funnet i tidligere studier.
At effektene av enkelte matvarer kan variere mellom studier, mener hun er naturlig.
– Forskere bruker ulike metoder og populasjonene man forsker på er forskjellige, sier hun.
Skjønner mekanismene
Annonse
Paula Berstad sier at mekanismene bak det at kalsium er gunstig for tarmen, er godt forstått.
– Kalsium kan binde gallesyrer i tarmen og nøytralisere dem, noe som reduserer deres potensielle kreftfremkallende effekt.
Kalsium kan også hindre celledeling og dermed utvikling av kreft, forteller hun.
Vanskelig å gi råd om mer melk
Selv om kalsium ser ut til å redusere risikoen for tarmkreft, er det vanskelig å anbefale melkeinntak høyere enn de nasjonale kostrådene, mener Berstad.
Hun minner om at dette kun er en observasjonsstudie som bare kan forklare sammenhenger mellom kosthold og risiko for tarmkreft.
– Forskerne vet bare bare at risikoen er lavere hos de som drikker et glass mer enn hos de som drikke et glass mindre. Den sier ikke noe om det er gunstig å øke eller redusere inntak.
Hvilke matvarer inneholder kalsium?
Det er mye kalsium i melk, yoghurt og ost.
Andre kilder kan være:
Melkeerstatninger lagd av soya, ris eller havre beriket med kalsium
Grønne grønnsaker som grønnkål og brokkoli
Nøtter og frø
Bønner, linser og erter
Vi drikker allerede mye melk
Norge har allerede et høyt forbruk av melk og meieriprodukter, sammenliknet med mange andre land.
Melkeprodukter kan beskytte mot tarmkreft, men en overdrevent høyt inntak er ikke nødvendigvis gunstig for å forebygge andre sykdommer, sier Berstad.
– Studier har vist en viss sammenheng mellom melkekonsum og risiko for prostatakreft. Denne sammenhengen er derimot usikker, forteller kreftforskeren.
I en svensk studie fra 2024, fant forskerne ut at kvinner som drakk mer enn to glass melk daglig hadde en moderat økning i risikoen for hjerte- og karsykdommer. Denne sammenhengen ble imidlertid ikke funnet blant menn.
Paula Berstad understreker at risikoen for tarmkreft er sammensatt, og at kosthold bare er én del av bildet.
– Livsstil betyr også mye. Vi vet at røyking, overvekt og fysisk inaktivitet er medvirkende faktorer.
Hun mener at denne studien ikke kan forklare økningen i tarmkreft de siste årene. Den forklarer heller en sammenheng mellom risikofaktorer og risiko for tarmkreft i en kort tidsperiode.
– Om dette videre kan forklare endringer i forekomsten over tid, må studien kombineres med andre data som viser endringer i kostholdet.
En tredel av kreften kan forebygges
Berstad og kolleger ved Kreftregisteret har nylig publisert en artikkel som beregner hvor mye kreft kan forklares av ulike livsstilsfaktorer.
De finner at over en tredel av de årlige krefttilfellene i Norge kan forebygges gjennom faktorer som er mulig å påvirke, slike som kosthold, livsstil, solvaner og HPV-vaksinering.
– I denne studien finner vi at mangel eller lavt inntak av kalsium kan forklare rundt 190 tilfeller av nye tilfeller av tarmkreft per år, sier Berstad.