En del av Great Barrier Reef sett fra lufta. (Foto: Nickj/CC BY SA 3.0)

Verdens største korallrev vandrer fram og tilbake

I løpet av tusenvis av år har havet sunket og steget, og Great Barrier Reef har fulgt etter.

Great Barrier Reef er et av de mest kjente naturområdene i verden. Det er verdens største korallrev, og det strekker seg mer enn 2300 kilometer utenfor kysten av Australia.

Det har vært der i flere hundre tusen år, men ikke på samme sted.

Det er lett å glemme at korallrevet består av massevis av bittesmå dyr som ikke er større enn noen millimeter. Disse dyrene har kalsiumskjelett som blir igjen når de dør, og nye koraller vokser på skjelettet. Dermed vokser revet over tusenvis av år.

Men korallrevet har utrolig nok flyttet på seg flere ganger i løpet av de siste 30 000 årene.

Havnivået har nemlig vært dramatisk annerledes enn det er nå, og revet har fulgt etter.

Kjerneprøver

En forskergruppe har nå beskrevet hvordan revet har flyttet på seg minst fem ganger i løpet av 30 000 år. Målingene kommer fra kjerneprøver som har blitt boret ut av havbunnen i området utenfor revet.

Det har vært helt nødvendig for revet å flytte på seg, siden havnivået har endret seg så mye. Koraller lever rett under havoverflaten, og trenger mye sollys for å overleve.

For rundt 20 000 år siden var havnivået nesten 120 meter under dagens nivå, og forskerne så hvordan revet hadde vandret utover etter hvert som havet sank og dannet nye terrasser mange hundre meter utenfor dagens rev.

Havnivået var så lavt på grunn av den siste istiden. Ekstremt mye vann var bundet opp i isbreene som dekket mye av den nordlige halvkule, og havet steg etter hvert som isen smeltet.

Korallene i seg selv beveger ikke på seg, men konstruksjonen av korallrevet flyttet seg i løpet av årtusenene.

På samme måte klatret revet oppover etter hvert som havet steg igjen. De revene som sto på dypere hav ville ha dødd ut fordi de havner for langt under vann.  

En samling koraller ved Great Barrier Reef. (Foto: Toby Hudson/CC BY-SA 3.0)

Motstandsdyktige?

Dette viser at korallrevet har overlevd store endringer i løpet av årtusenene, og tilpasset seg mange forskjellige klimatiske perioder og havnivåer.

I det siste har det sett mørkt ut for Great Barrier Reef. En stor del av revet har blitt bleket, som betyr at korallene mister fargen sin. Akkurat hva som skjer i denne prosessen kan du lese mer om i denne saken. Blekingen blir forklart med for høye temperaturer i havet.

Men selv om revet har klart å tilpasse seg endringer før, er temperaturstigningen i havet såpass rask nå at forskerne ikke kan si noe om korallrevenes framtid basert på disse undersøkelsene.

Referanse:

Webster mfl: Response of the Great Barrier Reef to sea-level and environmental changes over the past 30,000 years. Nature, 2018. DOI: 10.1038/s41561-018-0127-3. Sammendrag

Powered by Labrador CMS