Allmennyttig Røkke kan slippe skatt

Kjell Inge Røkke kan gi aksjer til en allmennyttig stiftelse uten å betale skatt. Om stiftelsen ikke er ment å være bare allmennyttig, kan det bli spørsmål og skatt, sier BI-professor Ole Gjems-Onstad.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra Kjell Inge Røkkes pressekonferanse i går. (Faksimile fra myAker.net)

Industribygger og milliardær Kjell Inge Røkke delte i går sine refleksjoner med et tallrikt pressekorps i et tidligere industrilokale langs Akerselva i Oslo.

Han snakket blant annet om å ”yte, nyte og dele”.

Røkke fortalte blant annet historien om at han hadde jobbet med å overføre store deler av sitt imperium, 80 prosent av hans aksjer i Aker-systemet, til en allmennyttig stiftelse som skal støtte nordmenn som ønsker å utdanne seg innen realfag.

Røkke tok kontakt med politiske myndigheter og Skattedirektoratet for å få en uttalelse i forbindelse med etableringen av stiftelsen.

- Jeg vil ikke komme i en situasjon hvor jeg gir fra meg 80 prosent av formuen min, og blir sittende igjen med en skatteregning på 2,5–3 milliarder kroner, sa Røkke under pressekonferansen.

Skattefri overføring

Professor Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI fulgte direkteoverføringen fra Røkkes pressekonferanse. Han er en av Norges fremste skatteeksperter.

Gjems-Onstad reagerte med undring på Røkkes historie om skattespørsmål knyttet til etableringen av stiftelsen.

- Det er i utgangspunktet ikke noen grunn til at Røkke skal lure på dette. Det er jo ikke slik at Røkke selv sitter med en lovsamling i fanget og klør seg i hodet. Røkke har profesjonelle folk som vet hvordan man skal skru sammen en stiftelse, sier Gjems-Onstad.

Dersom Røkke mener alvor med å at den planlagte stiftelsen skal ha som hovedformål å dele ut midler til gode formål, særlig utdannelse og forskning, er ikke skatt noe problem.

- Det er ingen grunn til at etableringen av en allmennyttig stiftelse skal utløse skatteplikt. Slike stiftelser er i utgangspunktet skattefrie, sier skatteprofessoren.

Det utløser ikke skatt for en privatperson å gi aksjer til en stiftelse. Dette gjelder også aksjer som ville gitt skattepliktig gevinst ved salg. Stiftelser er også skattefrie for aksjeutbytte, uavhengig om de er allmennyttige eller ikke.

Ifølge Gjems-Onstad er det noen unntak fra denne hovedregelen, men dette berørte ikke Røkke under sin halvannen time lange presentasjon.

Kanskje ikke så allmennyttig likevel?

Professor Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI har finlest og analysert stadsbudsjettet for 2009.

- Den eneste grunnen jeg innen rimelighetens grenser kan se skulle utløse skatteplikt, er dersom stiftelsen ikke er så allmennyttig likevel, sier Gjems-Onstad.

Enkelte har forsøkt å legge aksjer inn i stiftelser der de beholder kontrollen og følgelig sparer formuesskatt. Stiftelsen deler ut noe til gode formål, men i enkelte saker ikke nok til at man vil si at hovedformålet er allmennyttig.

- Hvis det er en slik kontrollerende stiftelse Røkke har planlagt, er det forståelig at det kan være behov for møter med skattemyndighetene, avklaring og særbehandling.

- Dersom en slik stiftelse kan sies å være et verktøy for Kjell Inge Røkkes kontroll over Aker-systemet, vil det utløse skatteplikt for ham, påpeker Gjems-Onstad.

Dette er ikke vanskelige problemstillinger å redegjøre for i hovedtrekk.

- Når Røkke velger å la det bli flere spørsmål enn svar tilbake, må det være en rimelig hypotese at det er ut fra et bevisst valg om å tåkelegge.

Gjems-Onstad åpner derfor for at det Røkke har bedt om er en uttalelse om hvorvidt skattemyndighetene vil ende opp med å karakterisere stiftelsen som samfunnsnyttig eller som et verktøy for Røkkes kontroll over Aker.

Powered by Labrador CMS