Annonse

En søkefri framtid

Lei av å lete etter godt skjult informasjon på Internett? Det finnes noen som jobber for at nettet heller skal si fra til deg når det dukker opp noe du er interessert i.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagens Cloud Computing er bare et skritt på veien til Dag Johansens fremtidsvisjon: Et nett som vet hva du er interessert i og leter mens du selv gjør noe annet. (Foto: Shutterstock)

WAIF : Wide Area Information Filtering

Prosjektleder: Professor Dag Johansen, Institutt for informatikk, Universitetet i Tromsø
Samarbeidspartnere: Cornell University, Dublin City University
Stipendiater og postdoktorer: Lars Brenna, Dmitrii Zagorodnov, Cathal Gurrin

– Tenk så tidkrevende det hadde vært om jeg måtte ringe deg hele tiden for å spørre om og om igjen: «Skjer det noe?» «Skjer det noe?» Det hadde vært mye bedre hvis du sa fra til meg de få gangene det virkelig skjedde noe, sier professor Dag Johansen. 

Johansen har en visjon om fremtidens Internett. I dag sitter millioner av brukere over hele verden med nettleserne sine og kaster bort masse tid, hver eneste dag, mens de surfer og leter etter informasjon. Men det finnes en smartere måte å gjøre det på.

– Vår visjon er at du skal slippe å spørre! Vi vil heller lage en web som fungerer på den omvendte måten: Som sier fra når det har skjedd noe som interesserer deg.

– Det kan vi oppnå ved at du for det første forteller nettet hva du er interessert i. I tillegg kan vi bygge opp nettet slik at det legger merke til hva du er interessert i, forteller Johansen.

Et aktivt internett

Det fremtidige internettet skal altså jobbe aktivt for deg, mens du gjør noe helt annet.

– For eksempel: Mens jeg nå snakker med deg i telefonen, kan et slikt system oppdage at to mennesker har forsøkt å kontakte meg, at det er publisert en artikkel jeg interesserer meg for i en konferanse i San Diego, eller at noen har svart på det siste debattinnlegget mitt på nettet.

– Det er sånn det må bli i fremtiden, spår han.

Det fremtidige internettet kan oppnå dette ved å generere opplysninger om deg hver gang du bruker datamaskinen. Disse opplysningene kan fanges opp og lagres ute i nettet, hos aktive agenter som hele tiden leter og filtrerer og sender tilbake akkurat den informasjonen du er interessert i.

Deretter blir måten du behandler den mottatte informasjonen på, med på å avgjøre om agentene skal justere letingen i fremtiden.

Det går i riktig retning

Dag Johansen.

Professor Johansen konstaterer fornøyd at utviklingen i IKT-industrien nå går i en retning som vil gjøre det lettere å utvikle fremtidens internett. Det nyeste nye er nemlig det som kalles Cloud Computing, hvor «skyen» er en metafor for internettet.

– Alle de store; IBM, Microsoft, Yahoo, Google, Amazon; er med på dette – som handler om å tilby brukerne tjenester fra internettet uten at de skal tenke over hvordan det skjer. Dette nye paradigmet vil gjøre det enklere for oss å låne de ressursene som trengs for å realisere fremtiden.

– I morgendagens internett kan du ligge og sove mens millioner maskiner rundt om i verden holder øye med om det dukker opp informasjon som interesserer deg, hevder Johansen.

Etiske problemer

Professor Johansen er den første til å innrømme at denne overgangen ikke er uproblematisk.

Det dukker også opp en del legale, etiske og moralske problemstillinger knyttet til personvern, og fremtidens internett forutsetter at det går an å få tilgang til de maskinene som ligger ute på nettet.

– Det mest alvorlige aspektet er at du legger igjen digitale spor, eller en digital skygge. Dette er en undervurdert problemstilling allerede i dagens situasjon. Derfor er dette noe vi må ta veldig seriøst.

– En første løsning er å bruke tredjeparter eller «mellommenn» som filtrerer informasjon på vegne av de enkelte brukerne, foreslår Johansen.

Lenker:

Forskningsrådets program: Grunnleggende IKT-forskning (IKT-2010)

iAD Research Centre

Wide Area Information Filtering (WAIF)

Powered by Labrador CMS