Annonse

Et smartere Internett

Fremtidens Internett vil være en god del smartere enn i dag. Med semantisk teknologi skal maskiner kunne forstå hva brukerne vil ha, og selv finne og sette sammen informasjonen.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mobilen kan fortelle deg mer om omgivelsene dine når du er ute på tur. (Foto: iStockphoto)

Semantisk webteknologi vil gjøre datamaskiner i stand til å forstå meningen – eller semantikken – bak informasjonen som finnes på Internett. Dette åpner for nye muligheter. Søk vil for eksempel i mange tilfeller bli unødvendig.

– Dagens datamaskiner er egentlig veldig dumme. Hvis du skriver «Obama» i en søkemotor, skjønner den ikke at det kan være snakk om USAs president, eller en by eller filmtittel.

– Den ser bare en rekke tegn, og treffene du får er kun tilpasset disse, og ikke meningen bak dem, forklarer Robert Engels ved forskningsinstituttet ESIS.

Smartere maskiner

Engels leder prosjektet Sesam4, som forsker på hvordan små og mellomstore bedrifter i Norge kan dra nytte av semantisk teknologi. 

– Hvis en maskin først forstår at det er USAs president du vil ha informasjon om, åpner det for mange muligheter. Maskinen vil gjenkjenne «Obama» som en som har rollen president, og du vil kanskje få vite hvor han befinner seg, hva de siste nyhetene om han er eller hva han skal i morgen, sier Engels.

– Over internett vil i teorien en hvilken som helst maskin automatisk kunne finne relatert informasjon til deg – fra hvor som helst og om hva som helst. Semantisk webteknologi tilbyr denne løsningen, forklarer han.

Gjør turen mer spennende

Teknologien åpner også en rekke muligheter for bedrifter. 

– Vi har rettet oss mot små og mellomstore bedrifter og utviklet forskjellige prototyper som viser hvordan de kan dra nytte av denne teknologien.

En av prototypene til prosjektet er iPhone-applikasjonen Place Companion, utviklet av IT-selskapet Computas.

– Målet er å gjøre det du holder på med, mer interessant. Hvis du for eksempel er på tur i skogen, kan Place Companion gi deg informasjon om området til enhver tid. Det kan være om dyr eller gamle ruiner som kan finnes i nærheten.

– Eller man kan lese andres kommentarer til stedet. Kanskje kan man også samle inn poeng som gir en gratis vaffel ved neste hytte, sier Engels.

Alltid oppdatert

Fremtidens datamaskiner vil forstå hva du leter etter. (Foto: Shutterstock)

Place Companion samler inn all informasjon på internett om stedet du er og sender deg det du er interessert i. Du kan for eksempel velge å se hva riksantikvaren sier om en gammel bygning, hva slags aktiviteter man finner i en park eller hva andre har tvitret om fjelltoppen du er på.

Det finnes en del eksisterende applikasjoner som gjør mye av det samme, men Engels peker ut viktige forskjeller.

– I dagens lignende applikasjoner er det allerede innstilt hva som skal vises, og for å legge til eller fjerne informasjonskilder må man inn og omprogrammere. Dette slipper man med semantisk teknologi. Alt blir hele tiden oppdatert fordi maskinen finner den nyeste informasjonen på nettet.

– For eksempel vil informasjonen om ruiner kunne hentes fra «kulturminnebasen» og informasjonen om dyr bli hentet fra «pattedyratlas», sier Engels.

Informasjonsflyt i fjorden

En annen prototype, utviklet av Vestlandsforskning, heter Onboard og er installert på en rekke ferjer i Sognefjorden.

– Om bord på båtene er det skjermer som henter og viser informasjon for området. Hvis man reiser forbi Balestrand, kan den for eksempel fortelle om en jazzkonsert som arrangeres der uken etter, eller hvordan været ser ut framover.

– Den kan også gi informasjon om ledige rom på hotellet og alt av nyheter om stedet, sier Engels.

Han mener bruksområdene for semantisk teknologi blant norske bedrifter er mange og at de som utnytter dette, vil få gode resultater. 

– Denne teknologien er allerede moden og vi oppfordrer norske bedrifter til å ta den i bruk, sier Engels.

Lenke:

Forskningsrådets program Kjernekompetanse og verdiskaping i IKT (VERDIKT)

Powered by Labrador CMS