Saken er produsert og finansiert av De regionale forskningsfondene - Les mer
En ny metode kan ta bedre var på sæden til denne oksen på Sota Sæter ved Breheimen nasjonalpark i Skjåk.

Skal gjøre norsk oksesæd mer potent

Hamar-bedriften Spermvital har utviklet en teknologi for å gjøre sæd mer potent.

7.6 2015 05:00

Konserveringsmetoden øker sjansen for at husdyr blir drektige. Produktet er etterspurt i utlandet hvor kyr og andre husdyr ikke er like fruktbare som i Norge.

– Kyr i Sveits, Spania, Italia og Polen er allerede inseminert med sæd fra vår produksjon, sier Elisabeth Kommisrud, forskningsleder i Spermvital.

Den nye metoden gjør at spermien lever lenger i kua. Dermed øker sjansen for at kua blir drektig. Metoden går ut på å legger spermiene i en spesiell gelé før de fryses ned til minus 196 grader.

Spermiene blir så å si lagt i dvale, sparer på energien og kan overleve lenger i kua. Det betyr at gelé-spermiene lever ett døgn lenger enn sæd som ikke har vært igjennom denne behandlingen.

Lever lenger

Forskerne jobber med å forlenge sædens levetid ytterligere, og det foreligger allerede gode resultater som viser at det vil bli en realitet innen relativt kort tid. 

– Sædcellene sparer energi mens de er i dvale, og når de er inseminert blir de gradvis frigitt i livmoren over en lengre tidsperiode. Dette gjør at tidspunktet for inseminasjon blir mindre avgjørende når det gjelder å treffe hunndyrets eggløsning, og dermed øker sjansene for en vellykket befruktning, sier Kommisrud.

I disse dager utvides bruksområdet fra storfe til gris. I følge Kommisrud har produktet potensial for flere arter og er under stadig utvikling.

Den norske kua er i utgangspunktet en fruktbar ku som leverer både melk og kalver. Internasjonalt er det avlet fram kyr som er gode på melkeproduksjon, men har lav fruktbarhet. Kurasen holstein står for 90 prosent av den globale melkeproduksjonen, og i løpet av året satser Spermvital på å hjelpe holsteinkua med fruktbarheten.


Elisabeth Kommisrud.

– Det er med storfe som med folk, de bruker ni måneder på svangerskapet. Derfor er det uhyre viktig for bøndene å sikre at storfeet blir drektig når de insemineres, sier Kommisrud.

Hamar-bedriften fikk i fjor innvilget tre store forskningsprosjekter med en samlet ramme på 40 millioner kroner over en fireårsperiode fra Regionalt forskningsfond Innlandet og Norges forskningsråd for å videreutvikle selskapets teknologi.

Øker sjansene

Teknologien bak produktet har vært under utvikling over 10 år og var allerede langt kommet da bedriften ble etablert i 2008. I 2010 var produktet i markedet for første gang, og i dag blir rundt 14 prosent av kyrne i Norge inseminert med produktet.

– Norske kyr er vanligvis fruktbare, men med vår metode øker sjansene for at kua blir drektig etter én inseminasjon, sier Kommisrud.

Teknologien fra Spermvital er patentert i snart 40 land og flere patenter er underveis. Bedriften er i forhandlinger om markedslansering av produktet i flere markeder i Europa og USA.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse