Grunnen til det er et stort varmetap. Du kjenner litt strålevarme om du sitter eller står foran, men peisen varmer rommet forsvinnende lite, sier forskeren.
Så dårlig kan peisen være at effekten blir negativ, ifølge Skreiberg. Problemet oppstår i det mye varme forsvinner rett ut pipa.
Mer kald luft enn varme
– Typisk for åpne peiser er at altfor mye luft dras gjennom. De har ingen reell reguleringsmulighet. Det gir høyt luftoverskudd, dårlig forbrenning og stort varmetap.
Samtidig erstattes den varme romlufta med kald luft utenfra, og spjeldet må stå åpent lenge etter at peiskosen er over, for å hindre uforbrente gasser å komme inn i rommet.
Peisen klarer med sin lave effekt ikke å kompensere for det. Dermed blir totalregnskapet dårlig, i verste fall negativt. Det betyr at mer varme forsvinner ut gjennom pipa enn det peisen klarer å gi.
– De har en effektivitet på 10 prosent, og noen ganger kan de til og med ha en negativ effekt, skriver han.
Løsningen? En innsats, eller en slags ovn som blir montert i peisen.
– Den fungerer etter samme prinsipp som den frittstående ovnen, sier Skreiberg. Med andre ord gir den god varme. Og med en pen innsats med glassdører trenger du ikke å ofre peis-følelsen.
Annonse
Knitrende kos med en ulempe
– Vi har vel alle sittet foran et bål og kjent den gode strålevarmen som bålet gir både utendørs og inne i en gruepeis.
Det sier Brede Børud i en e-post til forskning.no. Han er styreleder for bransjeorganisasjonen Norsk Varme. Han er helt enig i at den gode strålevarmen ikke er hele historien.
– Ulempen er mindre virkningsgrad, og lite varme etter at bålet har brent ut.
Han tror de fleste er klar over at en åpen peis fungerer dårlig til oppvarming.
Men hvordan i huleste fant folk i kalde Norge på å bygge så mange åpne peiser?
– Grunnen til at det er bygget så mange åpne peiser, er vel selve bålet og peiskosen, samt tradisjonen med den åpne grua og peisen som en del av interiøret, mener Børud.
Inn med innsats
Øyvind Skreiberg foreslår å sette inn en innsats for å gjøre peisen mer effektiv.
Kan man sette innsats i alle peiser? Og hva skal du tenke på når du velger en innsats?
– Først av alt, sørg for at det er en rentbrennende innsats, sier Børud.
For å sette inn innsats, må det være nok plass til den innsatsen du går for.
Annonse
Han tipser om produsentens monteringsanvisning, som du finner på nett. Der finner du innbyggingsmål, avstandskrav og beskrivelse av lufteventiler.
– Du finner også beskrivelse om hvordan du kan koble seg til skorsteinen, sier Børud.
Og så anbefaler han å ta kontakt med en forhandler av peis og ovn. Da kan du stille spørsmål og få kyndig hjelp på veien.