Annonse

Urban fremtid i tre

Er det mulig å bygge store boligblokker, jernbanebroer, parkeringshus og konsertsaler i tre? Kan vanlig norsk furu være like varig som betong og stål? Hva med brannfaren?

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For å overbevise ingeniører og entreprenører om fordelene med tre, trengs det grundig dokumentasjon gjennom forskning.

"Massivtre i store dimensjoner er en vekstnæring i Norge. Både terminalbygget på Gardermoen og Vikingskipet på Lillehammer er konstruert på denne måten. (Foto: Tresenteret)"

Teknologisk tre

Tresenteret ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) forsker på “massivtre”, som også kalles teknologisk tre. Dette er elementer av tre som er presset sammen ved hjelp av ulike teknikker. Massivtre - som i for eksempel takstoler eller bruelementer - gir mulighet for å konstruere mye større og sterkere bygningselementer enn med vanlig tre.

Vikingskipet på Lillehammer er et eksempel på bruk av massivtre i store, åpne haller. Allerede er tunge konstruksjoner som bruer og parkeringshus bygd på denne måten.

Alle massivtreløsninger må imidlertid ha dokumentert egenskaper for styrke, slitasje og brann. Denne dokumentasjonsjobben er nødvendig for å kunne overbevise myndigheter og næring om massivtre som et gangbart alternativ. Her kommer Svartlamoen inn. Det kreves helt nye løsninger for boligbygging, og de tekniske utfordringene står i kø. Tresenteret har kommet et stykke på vei.

Bytter fra betong til tre

Tresenteret har allerede tall og fakta for å underbygge treets fortreffelighet i forhold til konkurrerende materialer.

- Vi har allerede fått signaler om at enkelte større entreprenører er i ferd med å konvertere til tre nå når de har fått et bedre vurderingsgrunnlag, hevder Landrø.

"Limtre utsatt for en branntest. Tresenteret ved NTNU arbeider blant annet med treets byggtekniske egenskaper. (Foto: Tor H. Monsen)"

- Tresenteret er plassert som et bindeledd mellom forskningen og næringen, sier Landrø om senterets strategiske plassering for forskning- og utviklingsarbeid. Tresenteret er en forskningsstiftelse, initiert av NTNU og en rekke næringsaktører med tilknytning til tre- og skogbruksindustrien.

Powered by Labrador CMS