Hjemmetrening virker best for hjertepasienter

Når folk med hjerteproblemer trener hjemme, blir de mest aktive på sikt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har lenge vært kjent at trening er viktig for folk som skal komme seg etter ulike hjerte- og karproblemer, men det meste av forskningen har tatt for seg trening i kontrollerte omgivelser der pasienten og intensiteten er blitt nøye fulgt.

Men også hjemmetrening har en effekt, og kan til og med øke sjansen for at pasientene blir mer fysisk aktive senere.

Dette viser arbeidet til Inger-Lise Aamot ved NTNU. Hun tok nylig doktorgraden i klinisk medisin.

Aamot studerte intervalltrening utført både hjemme og under nøye kontrollerte forhold på sykehuset. Deltakere ved to ulike sykehus deltok i et 12 uker langt rehabiliteringsprogram.

90 pasienter med hjerteproblemer deltok. De ble tilfeldig fordelt på gruppetrening, trening på tredemølle på sykehus og hjemmebasert trening.

Deltakerne kunne selv kontrollere intensiteten i treningen ved hjelp av pulsklokke, og deltok i intervalltrening to ganger i uka.

Får bedre vaner

Resultatet viser at pasientene som trente på tredemølle i gjennomsnitt hadde mest effekt av treningen. De økte det maksimale oksygenopptaket mer enn de andre -  noe som er et mål på effekten.

Men forskjellen skyldtes at flere pasienter som skulle trene hjemme ikke fulgte det oppsatte programmet.

Da Aamot sammenlignet bare dem som faktisk fulgte programmet, fant hun ingen forskjeller i det maksimale oksygenopptaket mellom noen av gruppene.

Deltakerne ble også fulgt opp etter ett år. Det maksimale oksygenopptaket var da fremdeles betydelig høyere enn før treningen begynte for alle gruppene.

Men pasientene som var vant med å trene hjemme, hadde en sterk tendens til å være mer aktive enn dem som trente ved sykehuset.

Aamot konkluderer derfor med at intervalltrening i rehabiliteringen av hjertepasienter kan gjennomføres effektivt både på sykehuset og hjemme, men at trening hjemme også øker sannsynligheten for at pasientene får en mer aktiv livsstil senere.

Referanse:

Inger-Lise Aamot: Feasibility of high-intensity interval training in cardiac rehabilitation. Doktoravhandling, NTNU. Desember 2013.

Powered by Labrador CMS