Den som snakker skaper språk

- Det er feil at språket ligger i hjernen fra før, sier språkforskeren Joan L. Bybee. Hun bryter tvert med teoriene til språkguru Noam Chomsky.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Joan L. Bybee. (Foto: Annica Thomsson)"

- Språk blir til ved bruk. De minste barna lærer nemlig ikke å snakke bare ved å høre på andre. De må også snakke selv. Det har ikke alltid vært like opplagt blant forskere, sier amerikanske Joan L. Bybee, som selv er språkforsker.

Hun ble før helgen utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Oslo. Bybee er professor i lingvistikk ved University of New Mexico og president i The Linguistic Society of America.

I sin forskning argumenterer hun for at språk påvirkes og endres ved bruk. Lenge var teoriene hennes kontroversielle fordi de brøt med strukturalisten Noam Chomskys rådende syn på språk som noe medfødt og statisk.

Hennes bok “Morphology: a study of the relation between meaning and form” (1985) gjorde henne til en av lederskikkelsene for fremveksten av den såkalte kognitive lingvistikken og bidro til et retningsskifte i språkforskningen.

Dogmatisk strukturalisme

-Jeg har aldri kunnet akseptere strukturalistenes dogmatiske syn på språk som sier at språket er en medfødt struktur i hjernen. Språk læres gjennom bruk av språk, forklarer hun.

Hun underbygger sitt syn ved blant annet å vise til grammatiske endringer som oppstår fordi et ord eller uttrykk brukes hyppig. Og til trøst for alle foreldre som fortviler over ungene som sier “sjøtt” og “sjole”:

- Det er helt naturlig og er et eksempel på de samme forenklingene som skjer i alle språk, sier hun.

- Et annet eksempel er hvordan sterke verb som brukes lite gjerne går over til å bli svake. Sterke verb som brukes mye, forblir på sin side sterke. På samme måte har også uttrykk som brukes mye en tendens til å bli forkortet.

Uttrykket “Goodbye” for eksempel, er en forkortelse for uttrykket “God be with you”. Det samme skjer på alle språk, også på norsk, sier Bybee.

Interaktivt

Slike eksempler viser at språk og bruk av språk er samme sak, mener språkforskeren:

- Språk er interaktivt!

I den høytidelige kreeringsseremonien i Universitetets aula, mottok Bybee sitt æresdoktorat sammen med blant andre Gro Harlem Brundtland, den svenske forfatteren Per Olov Enquist, nobelprisvinneren i fysikk, Ben R. Mottelson og den norskættede nobelprisvinneren i kjemi, Peter Agre.

Språkforskerne ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier i Oslo er svært glade for at UiO nå har valgt å hedre Bybee.

- Bybee er en kreativ og original forsker, og hun er en veldig inspirator fot vårt fagmiljø. I tillegg er hun en tøff dame som har våget å gå mot strømmen, sier Hanne Gram Simonsen, leder for instituttet og selv professor i lingvistikk.

Relevante lenker:

Joan L. Bybees hjemmeside.

Institutt for lingvistikk og nordiske fags hjemmeside.

Powered by Labrador CMS