Saken er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - Les mer

Elsket vi Amerika?

Kan Norge regnes som den 51. amerikanske delstat? Eller er "amerikaniseringen" av norske samfunnsforhold bare et resultat av prosesser som foregår i alle vestlige land?
10.10 2003 07:00

Dette forsøker samtidshistorikerne ved Universitetet i Oslo å gi svar på i prosjektet “Amerika i våre hjerter?” som starter denne høsten.

Amerika-prosjektet er en del av virksomheten til det nyopprettete Forum for samtidshistorie og skal ta for seg amerikansk innflytelse på norske samfunnsforhold særlig de siste 30 årene.

- Et hovedspørsmål for oss er om Norge virkelig er mer påvirket av USA enn det andre vestlige land er. At det i seinere tid har pågått en debatt om Norges forhold til USA, har bidratt til å aktualisere prosjektet. Det virker jo ikke som om USA gjør seg mindre viktig i tiden som kommer, sier historieprofessor Helge Pharo.

De sentrale problemstillingene vil være:

 • Er endringsprosessene først og fremst et resultat av amerikansk innflytelse eller avspeiler det allmenne prosesser i vestlige land?
 • Er det slik at europeiske land som Norge på eget initiativ har tatt USA som modell eller er vi blitt påtvunget denne modellen?
 • Er det hold i påstandene om gjennomgripende amerikanisering av det norske samfunnet eller er dette en antakelse basert på overflateiakttakelser?
 • I hvilken grad har USA vært et forbilde, henholdsvis skremmebilde, til ulik tid og for ulike grupper?
 • Hvor aktive har norske aktører vært i å søke lærdom fra USA?

- Det synes klart at Norge har vært utsatt for en sterk kulturpåvirkning fra USA og at den også i noen grad var politisk styrt. Det er betegnende at en del av Marshallhjelpen i sin tid også skulle brukes til kjøp av amerikansk film. Men når det gjelder kulturell innflytelse, er det praktisk talt ikke gjort noen historisk forskning i det hele tatt, forklarer Pharo.

Les hele artikkelen i Apollon

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

 1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
 2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
 3. Vi anbefaler at du skriver kort.
 4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
 7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
 8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse