Annonse
Retten til seksuell og reproduktiv helse henger også sammen med tilgang til trygg abort, slår den såkalte Guttmacher-Lancet-kommisjonen fast i en rapport. Bildet viser Natalia Rodas som kjemper for tilgangen til lovlig, trygg og gratis abort i Argentina. (Foto: AP, Natacha Pisarenko, NTB scanpix)

Hvor mye er kvinners liv og helse verdt?

Ni dollar per person årlig. Det er alt det ville koste å gi kvinner i fattige land full tilgang til moderne prevensjon og gravide helsehjelpen de trenger.

Publisert

Likevel er det hvert år 200 millioner kvinner i utviklingsland som ikke bruker moderne prevensjon, selv om de ønsker å unngå å bli gravide. 45 millioner kvinner har ingen eller dårlig fødsels- og barselomsorg.

Tallene kommer fram i en stor rapport som publiseres i tidsskriftet The Lancet onsdag.

Tiår med forskning viser at det gir store, målbare fordeler å investere i seksuell og reproduktiv helse, skriver artikkelforfatterne, og verdens land har lovet å gjøre disse investeringene.

– Men framdriften hindres av svak politisk forpliktelse, mangel på ressurser, vedvarende diskriminering av kvinner og jenter og uvilje mot å ta opp temaer knyttet til seksualitet åpent og grundig, konstaterer de.

Fortsatt farlig å føde

Rapporten er skrevet av en kommisjon bestående av eksperter fra en rekke land og er støttet blant annet av Norad.

– Å føde barn er fortsatt noe av det farligste kvinner kan gjøre. De nye tallene viser at vi har mye ugjort før kvinner verden over kan føde i trygge omgivelser. Satsing på kvinnehelse har vært og er fortsatt en viktig prioritet for Norge, sier Norad-direktør Jon Lomøy.

Dersom gravide og nyfødte i fattige land fikk nødvendig hjelp, ville det føre til:

  • at 2,2 millioner nyfødte liv ble spart
  • at 224.000 færre kvinner ville dø i forbindelse med svangerskap og fødsel, en reduksjon på 73 prosent
  • 67 millioner færre uønskede graviditeter, en reduksjon på 75 prosent

Dette ville igjen gi uttelling for å nå andre utviklingsmål, påpekes det. Tallene tar utgangspunktene i statistikk for 2017.

Grunnleggende

– Retten til å bestemme over egen kropp er en grunnleggende menneskerettighet som altfor ofte ignoreres. Det kan utgjøre en trussel mot liv og helse i mange land, for eksempel i land der kvinner nektes prevensjon eller trygg abort. Derfor har det vært viktig for Norad å støtte arbeidet med denne rapporten, for å få et felles kunnskapsgrunnlag for den videre debatten, sier Lomøy.

Han påpeker at man må sikre tilgang til prevensjon, trygg abort og behandling av seksuelt overførbare sykdommer

– Men vi trenger også økt kunnskap og bedre seksualundervisning i skolen. For å lykkes med dette må vi også jobbe for å fjerne stigma og diskriminering, sier han.

Møter motstand

Generalsekretær Gry Larsen i Care Norge tror ikke alle vil ønske rapporten velkommen.

– De siste årene har de som vil begrense kvinners seksuelle og reproduktive helse og rettigheter fått vind i seilene. Derfor er denne rapporten viktig. Den forteller hva som må gjøres og hvilken enorm kostnad det har å ikke investere i seksuell og reproduktiv helse, både for kvinnene selv og samfunnene de bor i, sier hun.

Hun påpeker også at retten til å bestemme over egen kropp er grunnleggende i all likestillingskamp.

– Denne rapporten viser at millioner av kvinner ikke har denne rettigheten og den foreslår avgjørende tiltak for å sikre dette. Norske myndigheter må gå i bresjen for å sikre kvinners seksuelle og reproduktive helse og rettigheter, fortsetter hun

Kommisjonen har en rekke mer eller mindre konkrete forslag til hva som må gjøres. Den slår blant annet utvetydig fast at alle land må sikre tilgang til trygg abort og liberalisere abortlover der det er nødvendig, noe som neppe blir tatt like godt imot overalt.

Powered by Labrador CMS