Kronprinsesse Mette-Marit har krystallsyke, opplyste Slottet i en pressemelding 23 november. (Illustrasjonsfoto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix)

Hva er krystallsyke og hvordan blir vi kvitt det?

Kronprinsesse Mette-Marit har fått den vanlige, men mystisk-lydende diagnosen krystallsyke. Sykdommen er enkel å diagnostisere. Den kan også være enkel å behandle. 

Skikkelig karusellsvimmelhet er typisk ved krystallsyke.

Lidelsen er kanskje den aller vanligste årsaken til kraftig svimmelhet. Kanskje så mange som 75 000 nordmenn har lidelsen i løpet av ett år, ifølge en veileder for fagpersoner på den Den norske legeforeningens nettsider.

Anfallene får du ofte i sengen om morgenen, når du vil reise deg opp eller snur deg i sengen. Etter å ha gjort visse bevegelser med hodet, føles det som om hele rommet rundt deg roterer.

Det hele går over i løpet av 10 til 20 sekunder. Men reiser du deg opp, kan du fortsatt være både svimmel og ustø.

Balanseorganet i øret

Navnet krystallsyke får nok en del til å tenke at dette må være en litt tvilsom lidelse som noen diagnostiserer seg selv med.

Navnet er likevel klart knyttet til årsaken til svimmelheten.

Kronprins Haakon forteller til NRK at Mette-Marits sykdom antakelig er lett å behandle, og at Kronprinsessen kan være bra igjen om noen dager. (Skjermdump fra NRK Nyheter)

Det beskriver nemlig hva det handler om: Små partikler med krystallform inne i balanseorganet i det indre øret, som har beveget seg ut av posisjonen sin.

Med disse krystallene ute av posisjon blir det vanskelig for hjernen din å holde orden på vannrett og loddrett.

Diagnostiseringen

Nærmere 30 prosent av den voksne befolkningen kan være plaget av svimmelhet, viste en stor helseundersøkelse i Oslo noen år tilbake.

Mange som opplever kraftige svimmelhetsanfall kan altså ha krystallsyke.

Lidelsen kan ramme i alle aldre, men er vanligst blant personer over 50 år. Den er noe vanligere blant kvinner enn blant menn.

Da Mette-Marit fikk diagnostisert krystallsyke, har legen mest sannsynlig klart å framprovosere et anfall hos henne. Det gjør legen gjennom å foreta visse bevegelser med hodet, noe som blant annet skaper ufrivillige øyebevegelser hos pasienten.

Behandling av krystallsyke

Krystallsyke går for de aller fleste over av seg selv.

Prognosene for å bli frisk av krystallsyke er altså gode, ifølge helsemyndighetene.

70–90 prosent av pasientene med den vanligste formen for krystallsyke blir faktisk friske etter en enkelt behandling. Hos resten forsvinner stor sett ved gjentatt behandling eller ved hjemmeøvelser, ifølge veilederen på Legeforeningens sider.

Men for noen kan det ta tid å bli kvitt lidelsen. 

Husk at dersom du opplever mye svimmelhet, så er det uansett årsak en god idé å oppsøke lege.

En måte du selv kan prøve å bli kvitt ubehaget ved svimmelheten du opplever med krystallsyke, er å legge deg ned med hodet helt i ro – og lukke øynene.

Ifølge helsenorge.no kan krystallsyke også behandles av en lege. Hun kan manøvrere hodet ditt slik at krystallene faller ut av buegangene hvor de har lagt seg. Det finnes flere manøvrer som kan være effektive. Og virkningen kan komme raskt. Men da må legen vite nøyaktig i hvilken del av balanseorganet krystallene befinner seg.

En god del fysioterapeuter og kiropraktorer kan også hjelpe til med behandling av krystallsyke.

En annen mulig måte å behandle krystallsyke er i en spesialbygget snurrestol. Dette kan du lese mer om hos NRK her.

Har du først hatt krystallsyke er det 50 prosent risiko for at du opplever lidelsen igjen. Men erfaring viser at ny behandling fortsatt har god effekt

Mange ble bedre

Selv om krystallsyke av eksperter karakteriseres som en ufarlig lidelse, kan personer som er mye svimle oppleve symptomene sine som kraftige og kanskje skremmende.

Mye svimmelhet kan for noen både forringe livskvaliteten og skape begrensninger i dagliglivet, slo en doktorgrad basert på HUBRO-undersøkelsen i Oslo, fast.

Den samme doktorgraden av Anne-Lise Tamber slo også fast at behandling nytter. Deltagerne i en oppfølgingsstudie viste stor bedring av svimmelheten, livskvalitet og funksjon i dagligliv og arbeidsliv.

Kilder:

Helsenorge.no: «Krystallsyke». September 2016. Artikkelen.

Anne-Lise Tamber: «Svimmelhet – symptomer, funksjon og livskvalitet», fagartikkel i bladet Fysioterapeuten mai 2014. 

Powered by Labrador CMS