Annonse

Ny vri på magetreningen

Til nå har det vært vanlig å trene magemusklene i liggende eller sittende posisjon. Men vanligvis bruker vi disse musklene når vi står. Kan trening i stående posisjon gi bedre resultater?

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.



Hvorfor trener man magen liggende?

Stipendiat Ola Eriksrud ved Seksjon for fysisk prestasjonsevne på Norges idrettshøgskole er opptatt av funksjon og funksjonell trening, og har nylig gitt ut en DVD med mageøvelser i stående stilling.

En sterk buk- og ryggmuskulatur kan være skadeforebyggende og er viktig for alle daglige bevegelser. Men vi vet at de fleste daglige og idrettslige bevegelsesmønstre foregår i stående posisjon.

- Dersom treningen ligner svært lite på den funksjonen man ønsker å påvirke, vil jeg kalle den lite funksjonell, sier Ola Eriksrud som kommer med et konkret eksempel.

VIDEOKLIPP

Se video som demonstrerer utfall-metoden!

- La oss ta for oss liggende magetrening og ballspill, som fotball og basketball. Vi vet at disse idrettene ikke foregår liggende, men at det stilles store krav til sterk magemuskulatur i stående posisjoner.

- Hvorfor trener man da liggende, og hva er overførbarheten av dette?

Magetrening i en stående stilling har ikke blitt gjort i utbredt grad, selv om bevegelsene i dagliglivet og i svært mange idretter skjer i stående posisjon.

Det funksjonelle spranget vil være mindre og spesifisering av treningen i en stående posisjon vil nettopp derfor være større, mener Eriksrud.

Må tenke på den funksjonelle magen

Funksjon har vært ignorert i forhold til magetrening. Det har vært stort fokus på isolering av enkeltmuskler og statiske posisjoner, mener Eriksrud.

- Her tror jeg at vi har trent våre utøvere og pasienter på en litt uheldig måte.

- Det som er viktig, er å ha forståelse av hvordan magen kan trenes funksjonelt i tre plan, og å trene kontrollert mobilitet og ikke statisk stabilitet, understreker han.

Vitenskapelig forankring

Det er naturlig å spørre seg hvilket vitenskaplig hold denne tankegangen har. Det enkleste utgangspunktet her er biomekanikk, anatomi og fysiologi.

- Dersom vi har en god forståelse av dette, ser vi at vi er lagd for tredimensjonal bevegelse gjennom hele kroppen. Strukturen vår dikterer en tredimensjonal funksjonalitet, sier Eriksrud.

- Statisk trening og trening begrenset til sagittalplanet (langsgående snitt) vil derfor være svært begrensende i forhold til funksjon.

- For meg betyr stabilitet heller kontrollert mobilitet, sier Eiksrud.

Paul Hodges ved University of Queensland og hans forskergruppe har publisert artikler hvor de har sett på aktivering av magemusklene i forhold til bevegelse av en eller flere lemmer.

Resultatene deres viser at magemusklene blir aktivert før og under bevegelse av armer og bein i forskjellige plan. Med andre ord er det en global påvirkning av magemusklene.

De samme forskerne mener også at i forhold til moderne motorkontrollteorier vil det være umulig å trene enkelte magemuskler isolert.

Mageøvelser på ny måte

Ola Eriksrud har utviklet over 60 funksjonelle mageøvelser, som alle er dynamiske og foregår i stående posisjon. Disse er samlet i DVDen Funksjonell magetrening, se klipp fra videoen over.

Øvelsene som er demonstrert, vises først med stor stabilitet, for så å utvikles i retning av mindre stabilitet. Dette gir en større belastning på buk- og ryggmuskulatur i forhold til gjennomføring og kontroll av bevegelsene.

Disse funksjonelle øvelsene kan utføres av alle, men det er viktig med god kontroll ved ulike hastigheter. Dersom kontroll av bevegelsen uteblir er det viktig å senke belastningen ved å øke stabiliteten.

Powered by Labrador CMS