Tredimensjonal hjernekirurgi

Kombinasjon av ultralyd, navigasjonsutstyr og datateknologi har resultert i navigasjonssystemet, SonoWand, som brukes til tredimensjonal hjernekirurgi.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Foto:Mison AS"

Med ultralyd kan man ta bilder av hjernens indre og vise frem både svulster og blodkar på en dataskjerm. Ultralyd- og operasjonsinstrumentene blir forsiktig ført inn i hjernen gjennom et tre til fem centimeters hull i hodeskallen til pasienten.

Inn i hjernen

Professor Geirmund Unsgård ved Regionsykehuset i Trondheim er en av dem som bruker utstyret jevnlig. Navigasjonssystemet gir han god hjelp når han skal planlegge et inngrep i hjernen. Med utstyret styrer han de kirurgiske instrumentene dypt ned i hjernen med circa én millimeters presisjon. Han jobber etter et tredimensjonalt kart på dataskjermen, som han kan oppdatere mange ganger under operasjonen. Oppdateringene på skjermen gjør at kartet nesten hele tiden vil stemme med terrenget der han opererer. Det gir han dessuten muligheten til å finne frem til små svulstrester som ellers kan være vanskelig å oppdage.

“Røntgensyn”

Unsgård bruker også systemet under operasjon på vanskelige karlidelser i hjernen. Da tar han og operasjonsteamet på seg 3D-briller før de vender blikket mot dataskjermen. Her blir blodårene fremstilt i tre dimensjoner (såkalt Virtual Reality). På skjermen kan kirurgen orientere seg i hjernelandskapet, omtrent som om kirurgen skulle ha “røntegensyn”. Med forsiktige bevegelser styrer han instrumentene sine forbi tynne blodårer og mot målet for inngrepet.

Ambisiøst prosjekt

Kirurger med pioneerånd og unge ingeniører satte i gang et ambisiøst prosjekt om fremtidens hjernekirurgi midt på 1990-tallet. Et tett samarbeid mellom Regionsykehuset i Trondheim, SINTEF Unimed og NTNU har gjort drømmen om operasjon i 3D til virkelighet.

Forskningen la grunnlaget til at Trondheims-ingeniørene Åge Grønningsæter og Atle Kleven startet firmaet MISON for få år siden. I september kunne de feire en viktig milepæl. Versjon én av navigasjonssystemet for hjernekirurgi, SonoWand, ble tildelt internasjonal sertifisering med medisinsk godkjenning. For å komme dit har ingeniørene vært vitne til nærmere to hundre operasjoner, de har grublet og fundert og tatt med seg kirurgenes utfordringer og ønsker til sine teknologiske laboratorier. Hardt arbeid har ført fram; teknologien er i verdensklasse innen hjernekirurgi.

Mange fordeler

Daglig leder Åge Grønningsæter hos MISON tror noe av hemmeligheten bak suksessen er at de har utviklet et instrument som er lett å bruke for kirurgen. - Målet har vært å gi kirurgen mest mulig informasjon, slik at han kan utføre operasjonen med større sikkerhet og presisjon.

Prisbelønt

Det ser ut som de har lykkes, og målet nådd. Utmerkelser er det også blitt: I løpet av noen korte år har de håvet inn SINTEFs pris for fremragende forskning, mottatt Reodorprisen for den mest verdifulle tekniske oppfinnelsen i Norge og er blant finalistene til den ettertraktede IST-prisen for beste IT-produkt i Europa 2002. Kanskje står det flere oppfinnelser for tur?

Teknologi til 30 millioner

Det har kostet circa 30 millioner å utvikle SonoWand og SonoDoppler. SND har vært statlig hovedsponsor, og støttet med nærmere 25%. Norges forskningsråd har støttet rundt 2.9 millioner kroner for utvikling av teknologi for “versjon 2.0” av produktene. Dette gir MISON mulighet til å ligge et hestehode foran konkurrentene med denne teknologien.

Navigasjonssystemet selges nå for circa 3 millioner kroner. Markedsføringen av både SonoWand og SonoDoppler starter i Europa, men man sikter seg inn på verdensmarkedet.

Powered by Labrador CMS