Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Om avhandlingen
Malin Skog forsvarte sin avhandling ”Sex and violence in lobsters – a smelly business. Olfactory-based communication in the European Lobster” ved Lund Universitet 12. september.
Hva skjer dersom to mannlige hummere møtes? Vel, dersom de møtes for første gang, er muligheten stor for at det ender i slagsmål.
Har de allerede slåss tidligere vil taperen fra forrige slagsmål trekke seg unna, vel vitende om at et nytt tap gir lavere status.
Men hvordan vet han at han tapte mot den andre hummeren forrige gang de sloss? Vel, han kjenner kort fortalt igjen sin overmann på lukta.
Slike slåsskamper er forøvrig ikke sjelden kost. I likhet med andre krepsdyr er hummerne aggressive, og dersom to jevnstore hummere møtes for første gang, slåss de gjerne for å avgjøre hvem som er den dominerende parten, og om statusen, som er svært viktig blant hummerne.
Tisser
Dette kommer fram i en studie gjennomført av Malin Skog ved Lund Universitet. Skog har i sin doktoravhandling studert hvordan hummerne kommuniserer ved hjelp av kjemiske signaler, en av de eldste formene for kommunikasjon i dyreriket.
Som et ledd i studien har Skog arrangert ”boksekamper” mellom hummerne.
Hummerne snakker altså ikke med hverandre ved hjelp av lyder. Ifølge den svenske studien av europeiske hummere, fungerer kommunikasjonen mellom dem ved at de slipper ut kjemiske signaler i urinen.
En voksen hummer kan sprute urinen sju ganger sin egen lengde, og målet er den andres nese, som sitter fremst på hummerens hode.
Med andre ord tisser hummerne på hverandre når de kommuniserer, men forskeren understreker at det selvsagt ikke er så ille som det høres ut som for mennesker.
Aggressive kvinner
Ifølge Skog slåss både mannlige og kvinnelige hummere, med andre av eget kjønn, og mellom kjønnene. De kvinnelige hummerne slåss ifølge forskeren med høyere aggresjonsnivå enn de mannlige.
Mens en mannlig hummer kan kjenne igjen hummere den har slåss med tidligere ved hjelp av luktene, er det hakket mer avansert hos de kvinnelige hummerne.
De kjenner ifølge studien igjen alle hunner som har vunnet et slagsmål, og det at de kjenner igjen mulige vinnere, gjør at hunnene rett og slett slåss sjeldnere enn hannene.
Innledes med slåsskamp
Slåsskampene brukes ikke bare for å avgjøre hvem som er den dominerende parten. Ifølge studien innledes også et forhold mellom en hann og en hunn gjerne med en slåsskamp.
Dersom den kvinnelige hummeren oppfatter motparten som en bra fyr, sender hun ut et signal som gjør ham mindre aggressiv.