Satellittbilder viser at algene nå blomstrer utenfor kysten av Norge. Oppdrettsnæringen og fiskeriforvaltningen følger nøye med i tilfelle algene skulle vise seg å være farlige.
- I de siste dagene har det vært en sterk økning av alger i kystvannet langs Norge og lenger ute i Nordsjøen, sier Lasse H. Pettersson, forskningsleder ved Nansen senter for miljø og fjernmåling i Bergen.
Det er mye næringssalter i sjøen på denne tiden av året.
- Med noen fine godværsdager, har man alt som skal til for at algene virkelig får fart på seg, sier Pettersson.
Normalt ligger mengden alger i disse havområdene på under 1 mikrogram per kubikkmeter vann. Nå er algemengden fordoblet, noen steder tre ganger så stor.
I fjor på omtrent samme tid var det også en kraftig økning av alger. Mengden alger under oppblomstringen i år er ganske lik som tidligere år, men de høye konsentrasjonene strekker seg nærmere kysten enn i 2007.
Viktig for oppdrettsnæringen
Forskerne kan ikke si hvilken type alger det er som blomstrer bare ved å studere satellittbildene alene. Til det trenger de vannprøver.
Dette er spesielt viktig for oppdrettsnæringen å vite. Algene kan først og fremst være farlige for fisk som er innestengt i merder.
- Derfor holder vi godt øye med slike oppblomstringer slik at vi kan advare næringen om algene skulle vise seg å være farlige, sier Pettersson.
Ikke store tap
Blir oppdretterne varslet i forkant, får de tid til å sette i gang tiltak.
- Vi har heldigvis ikke har hatt svært store tap av oppdrettsfisk på grunn av alger de siste årene, sier Pettersson.
– Kanskje skyldes det at oppdrettsnæringen har blitt flinkere til å holde øye med algeveksten og å sette i verk tiltak.
Det er ikke sannsynlig at disse algene er skadelige for mennesker.
Annonse
Sett alger fra rommet i ti år
Algene er kartlagt av MERIS. Dette instrumentet befinner seg ombord på Envisat, den europeiske romorganisasjonen ESAs store jordobservasjonssatellitt.
Det er tiende året at Nansen senter for miljø og fjernmåling overvåker alger ved hjelp av satellitt.
– Vi var blant de første i Europa som startet å benytte satellittdata til denne typen overvåkning, avslutter Pettersson.
Algeobservasjonene er en del av SatHav, Norsk Romsenters prosjekt for bruk og koordinering av satellittdata innenfor marin kartlegging, overvåkning og varsling.