Hvaldimir har vært mistenkt for spionasje for Russland siden 2019.(Foto: Marine Mind)
Var hvalen Hvaldimir virkelig trent opp av det russiske forsvaret?
Siden den kalde krigen har Sovjetunionen og USA trent opp hvithvaler og delfiner til å forsvare baser og ubåter. Hvaldimir kan ha vært en av dem før han rømte.
En dag i 2019 ble hvithvalen Hvaldimir oppdaget ved Ingøy i Finnmark. Den hadde en kamerasele på seg og var veldig kontaktsøkende, skrev NRK.
Hvalen var lenge i Hammerfest-området før den begynte å bevege seg opp og ned norskekysten. Hvaldimir var både i Oslofjorden og i Fjällbacka i Sverige før den ble funnet død i Risavika i Sola kommune i 2024.
I en BBC-dokumentar sier den ukrainske marinbiologen Olga Shpak at hvithvalen Hvaldimir skal ha rømt fra et russisk militærprogram.
Hun har forsket på hvaler i Russland siden 1990-tallet før hun dro tilbake til Ukraina i 2022.
Hun sier at hennes russiske kollegaer har fortalt henne at marinen umiddelbart skal ha identifisert Hvaldimir som en av sine egne. I Russland hadde hvalen navnet Andruha.
Da trenerne begynte å jobbe med hvithvalen i åpent vann, skal Hvaldimir ha svømt vekk fra båten han skulle følge, forteller Shpak til BBC.
Audun Rikardsen, hvalforsker ved UiT Norges Arktiske Universitet, forteller til forskning.no at han hele tiden var sikker på at Hvaldimir kom fra den russiske marinen.
Russland har aldri svart på om Hvaldimir ble trent av dem, men bruken av hvithvaler i forsvaret er ikke noe nytt.
«Delfinvåpenkappløpet»
Siden 1960-tallet har både USA og den tidligere Sovjetunionen brukt hvithvaler, delfiner og sjøløver for å beskytte marinebaser, skriver avisa The Guardian.
Det var amerikanerne som begynte å trene sjøpattedyr til forsvaret. Dette ble en del av det store våpenkappløpet mot Sovjetunionen under den kalde krigen.
Ifølge Rikardsen blir hvithvaler brukt i kaldere, nordlige områder, mens delfiner og sjøløver er vanligere i varmere strøk.
En av egenskapene hvithvaler og delfiner har som gjør dem attraktive for militæret, er at de bruker ekkolokasjon. Det betyr at de bruker lyd til å orientere seg under vann.
Derfor er de ikke like avhengig av synet som det mennesker er, forteller marinbiolog Sebastian Strand ved Marine Mind til forskning.no.
Sjøpattedyrene blir ikke hindret av mørket, så det er lettere for dem å gjøre enkelte oppgaver.
Dessuten kan de både svømme fortere og dykke dypere enn det et menneske ville klart, uten å bli syke.
Annonse
De brukes til å lete etter undervannsminer, sabotasjedykkere og ubåter.
Ifølge Strand trenes hvithvalene til å feste magneter på dykkertanker, med tau og bøye hengende på. Bøyen flyter til overflaten av vannet.
– Det gir et «Jeg har oppdaget en person her!»-signal, sier han.
Sjøpattedyrene kan også bli satt til å sabotere fiendens båter. Strand forteller at dette kan gjøres ved å feste ting i propellen på båter for å sette de ut av drift.
Ifølge den russiske militæreksperten Viktor Baranets ble delfinene også trent opp til å undersøke havbunnen, forsvare havområder og feste sprengladninger til skroget på skip, skriver NRK.
Hvaldimir som militærhval
– Vi så tydelige tegn til trening. Det var det ingen tvil om, sier Strand.
Strand forteller at han så Hvaldimir gjøre ting som passet med oppgavene militærhvalene blir trent opp til.
Selv fulgte han med på hvalen i tre år og ble godt kjent med Hvaldimirs mønster. Strand jobbet som kunnskapsformidler for å beskytte hvalen fra mennesker.
For det første var Hvaldimir veldig ivrig til å hente opp gjenstander fra havet.
For det andre så det ut som om Hvaldimir synes det var moro å feste løse tau i båtpropeller.
Annonse
Dette ble et lite problem for de som drev med lakseoppdrett og Strand forteller at han ofte måtte rykke ut for å hjelpe dem løsne tauet fra båtene.
Strand forteller at de måtte være forsiktige med å ikke danne en forbindelse mellom det å feste tauet og at de dukket opp.
– Hvaldimir var skikkelig lur og ville gjerne se igjen mennesker han ble kjent med, sier han.
For at det ikke skulle bli en belønning for hvalen at de dukket opp, måtte Strand vente til Hvaldimir hadde forlatt området før han kunne fikse propellen.
Rikardsen tenker at det kan være flere grunner til at Hvaldimir likte seg blant fiskeanlegg. Det var mye mat i området og anlegget kan ha lignet barndomshjemmet hans i Russland.
– Vi kan aldri helt bekrefte hva han faktisk ble trent til. Dette blir spekulasjon ut fra Hvaldimirs oppførsel, sier Rikardsen.
– Men ingen har trodd at Hvaldimir ble sendt over grensen for å spionere. Det ble sagt litt på gøy i starten, legger han til.
Lignende vakthunder
Mange synes sikkert det er rart at hvaler kan bli trent opp til å gjennomføre sånne oppgaver.
Strand sier likevel at egenskapene man ser etter i dyr som skal trenes opp, ikke er så annerledes fra da ulver ble temmet til det vi i dag kjenner som hunder.
– Vi tenker på hunder som samarbeidsvillige, og dette høres sprøere ut når det kommer til sjøpattedyr. Når vi hører om vakthunder som varsler om inntrengere, høres dette naturlig ut, forteller han.
Hvithvaler er intelligente og sosiale flokkdyr, som av natur snakker og samarbeider mye med andre. Dette gjør dem til enklere mål for trening.
Annonse
– De har samarbeid kodet inn i atferd deres, sier Strand.
Hvaldimirs død
Hvaldimir ble funnet død i august utenfor Risavika i Rogaland med flere skader på kroppen.
Undersøkelser gjort av Veterinærinstituttet og politiets kriminalteknikere viser at Hvaldimir trolig døde av en bakterieinfeksjon som følge av et sår i munnen, ifølge NRK.