Dinosaurene levde i en varmere og våtere verden enn vår. Havet stod om lag 170 meter høyere enn nå. En gruppe forskere har kartlagt havnivået med forbedrede metoder.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Havnivået har variert med flere hundre meter i jordklodens lange historie. Nå har en gruppe forskere kartlagt havnivået i den siste delen av dinosaurenes tidsalder.
De mener at havet den gangen stod 170 meter høyere enn i dag. Selv om usikkerheten fortsatt er stor, mener de å kunne gi et mer nøyaktig bilde av havnivået i denne tidsperioden enn tidligere.
Resultatene publiseres i siste utgave av tidsskriftet Science.
Aktuelt for vår tid
- Vår sammenstilling av den globale havnivåkurven mot slutten av kritt, har gitt oss et forbedret rammeverk for videre forskning, men også for leting etter naturressurser og for å modellere langtids klimaendringer, forklarer Bernhard Steinberger.
Han er forsker ved Norges geologiske undersøkelse i Trondheim, og er en av tre forskere ved norske institusjoner som har deltatt i prosjektet.
Jorden i kritt
Kritt er en viktig geologisk tidsperiode. For 145 til 65 millioner år siden var jorden preget av flere store oversvømmelser. Klimaet var svært varmt og det var ingen sammenhengende isdekker.
I denne perioden ble det dannet porøse bergarter som blant annet dagens nordsjøolje fant veien til og lagret seg i.
På landjorda dominerte dinosaurene samtidig som Jorden opplevde at blomsterplantene, de nære slektningene til bjørk, eik og poppel, utviklet seg kraftig. I havet levde encellede dyr som dagens klimaforskere bruker til å granske fortidens klimaendringer.
For 65 millioner år siden døde dinosaurene ut, trolig etter en kjempemeteor eller en annen global katastrofe. Samtidig var havnivået på vei ned igjen.
Jordskorpa endrer seg
Det er flere faktorer som påvirker havnivået. Jordskorpa er delt opp i store flak eller kontinentalplater som gnisser og glir mot hverandre og under hverandre. Kontinentene endrer form og plassering etter som årmillionene går.
Disse bevegelsene kan heve eller senke havbunnen, eller endre fordelingen mellom hav og landområder. Dermed vil verdenshavene få større eller mindre plass å fordele vannmassene på, og havnivået vil endre seg.
Men hvorfor sank havnivået igjen mot slutten av dinosaurenes storhetstid? Det ytterste størknede laget av jordskorpa ble eldre og tykkere. Dermed sank det ned, og dro havbunnen og dermed vannstanden med seg nedover.
Men hvis havbunnen er gammel, vil også gammelt grums avsette seg og gjøre havet grunnere. Dette vil bidra til å heve vannstanden igjen.
Nordmenn har deltatt
Ved å ta hensyn til disse og flere andre faktorer, har australeren Dietmar Muller og hans kolleger tegnet en kurve av havnivået i perioden fra begynnelsen av kritt-tida til nå.
Annonse
Carmen Gaina og Bernhard Steinberger fra Norges geologiske undersøkelser i Trondheim har også deltatt i prosjektet, sammen med Christian Heine, som nå arbeider i Statoil Hydro-selskapet Global Exploration Technology.