Annonse

Torskegener på databrikke

Nå skal torskens genmateriale lagres på en databrikke. Målet er blant annet å gjøre arbeidet med torskeavl billigere og mer effektivt.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Variasjoner i genene til torsken påvirker forskjeller i hvordan den ser ut, hvor fort den vokser og hvor motstandsdyktig den er mot sykdommer.

Men hittil har det vært både tidkrevende og dyrt å analysere forskjeller i genmaterialet til fisken.

Raskere, billigere og bedre

Nå satser forskerne på at de skal kunne redusere prisen til 7500 kroner med en helt ny type test, som analyserer opp mot ti tusen slike genetiske variasjoner.

I dag koster det omtrent 80 000 kroner for så omfattende analyser av disse variasjonene.

- Sammen med teknologiselskapet mPower skal vi lage en brikke som inneholder en oversikt over de genetiske variasjonene som hittil er funnet hos torsken, forteller seniorforsker Madjid Delghandi ved Fiskeriforskning.

Ved hjelp av den nye brikken og de nye analysemetodene skal man kunne analysere omtrent 10 000 genetiske variasjoner på rundt ei uke, mens like omfattende tradisjonelle tester tar opp mot et halvt år.

I tillegg er de nye testene mer standardiserte og pålitelige.

Mange bruksområder

Ett forskningsområde som kan ha stor nytte av resultatene av det nye prosjektet er avlsprogrammet for torsk.

Med de nye testmetodene vil man etter hvert kunne teste DNA fra torsken mye tidligere enn nå og dermed effektivisere avlsprogrammet.

- Da kan vi fortere finne ut blant annet hvilken torskefamilie som vokser raskest og er mest motstandsdyktig mot sykdommer, avslutter Delghandi.

I tillegg vil denne brikken kunne brukes både i arbeidet med sporing av rømt oppdrettstorsk og i forvaltningen av de ville fiskebestandene ved at forskerne raskt kan avdekke vandringsmønsteret til torsken ved å DNA-teste den - og dermed finne ut hvor den kommer fra.

Arbeidet er finansiert av Innovasjon Norge, SkatteFUNN, Fiskeriforskning og mPower, som skal sette sammen programvaren som skal brukes i databrikken og i de genetiske analysene.

"Torskens genetiske variasjoner skal lagres på en databrikke. Dette er ett eksempel på en av de brikketypene som finnes i dag."



 

Powered by Labrador CMS